Az APOD mai felvételén a Marson található Horowitz-kráter látható.

 

VCSE - Horowitz kráter falán látható folyékony vízre utaló nyomok.
VCSE – Horowitz kráter falán látható folyékony vízre utaló nyomok.

 

A marsi lejtőkön megjelenő víz nem teljesen új dolog, a Mars Reconaissance Orbiter nevű űrszonda a 2006-os pályára állását követően több alkalommal találtak olyan jeleket, melyekből erre következtettek. Olvasd tovább

Szervusztok!

Én vizuálisan észleltem a 2015. szeptember 28-i holdfogyatkozást – meglátásom szerint a látványt fotók képtelenek hűen visszaadni, legfeljebb egy festmény lehetne alkalmas erre. A gond a fotókkal az, hogy a közölt fotókon nem alkalmasan választják meg a dinamikus tartományuk átskálázását. Az ember szeme egyszerűen nagy területet fog át és a Holdon, mellette és attól 40 fokra egészen más érzékenységet állít be, mint amivel egy fotómasina rendelkezik. Ezt legfeljebb azzal lehetne imitálni, ha a kép egyes részein más és más lenne az átskálázás… ) Rafi mindjárt kommentálja ezt. De én még sosem láttam olyan fotót holdfogytakozásról, ami a személyes, retinába-agyba égetett élményt visszaadta volna.)
Olvasd tovább

Nagy Felícián tagtársunk beszámolója.

A számomra régóta várt holdfogyatkozás végre lezajlott, ami Csornát derült éggel fogadta. Nagyon hideg éjszaka volt, de még ez se tántorított el egy percig sem az észleléstől. Érdekes volt látni, ahogy a Hold “fényszennyező” hatása csökken, végül szinte teljesen megszűnik, ahogy egészében a Föld árnyékába kerül. Ekkor egy ,,égő gömbhöz” hasonlító dologként pózolt az égen a fényképezőm előtt. A megfigyelés Skywatcher 120/1000 refraktorral és Canon EOS 700D fényképezőgéppel történt. Az égitestek, mint egy csodás mozifilm szórakoztattak: extra történés volt, mikor a Hold súrolva elfedte az XZ 54728-at. Ez az esemény is egy kiváló alkalom volt az Univerzum méretein, a testek mozgásán, a rendszerek dinamikáján való elmélkedésre, egy ,,gyakorlati példán” keresztül!

VCSE - Holdfogyatkozás - Nagy Felícián
VCSE – Holdfogyatkozás – Nagy Felícián

 

VCSE - Holdfogyatkozás - Nagy Felícián
VCSE – Holdfogyatkozás – Nagy Felícián

Olvasd tovább

Az APOD mai felvételén a 2014. áprilisi holdfogyatkozás látható. A felvétel Kanadában a Waterton tó partján Albertában  a Waterton-Nemzeti Park területén készült.

 

VCSE - Mai kép - Holdfogyatkozás 2014 április
VCSE – Mai kép – Holdfogyatkozás 2014 április

 

A kép 10 percenként készített felvételek összegzésével lett elkészítve.  A felvételek tanulsága szerint a fogyatkozás durván 80 percig tartott. A fogyatkozás időtartamából egyébként ki lehet számolni a Nap és Hold relatív távolságát. Olvasd tovább