VCSE - Telihold - Kapiller Zoltán István
VCSE – Telihold – Kapiller Zoltán István

Az alábbi kép 2017. június 9-én készült, telihold alkalmával. A saját oldalamon már közzétettem, de asztrofotósok véleményét is szeretném kérni, mit kellene máshogy csinálni legközelebb. Minden felvétel azonos gépállásból (és azonos gyújtótávolsággal) készült állványról.

Képenként kidolgozás RAW-ból a RawTherapee programmal, majd GIMP-ben betöltöttem a rétegeket, ezután egyenként “csak világosítás” rétegmódba állítottam a legalsó kivételével. (Rajzolást, festést, kivágást, beillesztést stb. nem végeztem.)

Az egyes expozíciók között 140 másodpercet vártam. Eszközök: Canon EOS 700D, Tamron SP AF 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD, expozíciós adatok: F11, ISO100, 2s-1/64s, ekv. 150 mm. (A záridőket folyamatosan változtattam az expók között.)

Már úgy látom, legközelebb f/22-t használnék, akkor sem fog szerintem bemozdulni a Hold, viszont a település fényei csillagszerűbbek lennének.

VCSE - Tycho de Brahe (1546 - 1601) sírja Prágában. - Csizmadia Szilárd felvétele.
VCSE – Tycho de Brahe (1546 – 1601) sírja Prágában. A felette lógó dán zászló nemzetiségére utal. – Csizmadia Szilárd felvétele.

Tycho de Brahe (nevének ejtése kb. tücho de bráh) dán csillagász volt, akit sokan a távcső előtti kor legnagyobb megfigyelő csillagászának tartanak. Az 1560. augusztus 21-i teljes napfogyatkozás hatására kezdett el csillagászattal foglalkozni. Pontos asztrometriai célú megfigyeléseit Dániában, egy Hven nevű  szigeten kezdte el végezni, majd az új dán király udvarában történt, számára kedvezőtlen politikai változások miatt 1597-ben elhagyta Hvent, és 1599-ben költözött Prágába, Rudolf magyar és cseh király, német-római császár meghívására, aki királyi csillagászi (pontosabban birodalmi udvari csillagászi) állást adott neki. (Mai fogalmaink szerint egy menekültnek adott munkát.) Asszisztense hamarosan Johannes Kepler lett, aki követte is őt a pozícióban. (Ő szintén menekült volt Ausztriából, ahol édesanyját boszorkánysággal vádolták meg, és emiatt, meg protestáns vallása miatt el kellett hagynia a katolikus Ausztriát.) Olvasd tovább

A mai képen csodálatos, és tudományosan is nagyon érdekes halvány halorészletek láthatók a Messier 89 extragalaxis körül.
A Messier 89 (M89, NGC 4552) elliptikus galaxist 1781. március 18-án fedezte fel Charles Messier. A Virgo-galaxishalmaz tagja. A Szűz (Virgo) csillagképben látszik, és míg a legtöbb elliptikus galaxis kisebb vagy nagyobb mértékben elnyúlt, addig az M89-et jobb lenne gömbgalaxisnak hívni, mert szinte tökéletesen gömb alakú. Némely csillagász felvetette azt a lehetőséget, hogy esetleg csak azért látjuk tökéletes kör alakúnak az égi vetületét, mert pont a nagytengelye felől nézünk rá: az ilyen orientáció valószínűsége elég kicsi, úgyhogy ha erről van szó, akkor is igen szerencsések vagyunk.
A fényes galaxismagot halvány halo veszi körbe (HST-felvétel), de hosszú expozíciós idejű felvételeken kagylószerű héjakat formázó, kis sűrűségű csillaghéjak is előkerülnek. (Ez arra utal, hogy az M89 több galaxis egyesüléséből jöhetett létre.)
A Chandra műhold két gyűrűszerű röntgensugárzó alakzatot is látott az M89 magja körül, ami arra utal, hogy 1-2 millió éve a magbeli fekete lyuk kitörésen esett át.
A kép készítője M. Hanson (USA), 25 éve amatőrcsillagász. Akvárium-készítő cége van. A fentebb bemutatott M89 képét 17 hüvelykes (43,1 cm-es) nyílású távcsővel vette fel, SBIG 16803 CCD-kamerával Új-Mexikóból, RGB szűrőkkel, összesen színenként 1000 perc (kb. 17 óra) expozíciós idővel. Érdemes a képen a galaxis belső részét körbevevő nagyon alacsony felületi fényességű, kisszámú csillag lepelszerű fátylat keltő fényeit tanulmányozni. Mindkét képen látszik egy nagyobb, távoli, élét mutató spirálgalaxis is.
Hansonnak nincsen semmilyen csillagász végzettsége, mégis, Dr. D. Martínez-Delgadó hivatásos csillagász csoportjának dolgozik be, utóbbi a német Max-Planck-Institut für Astronomie kutatója. Nagyon mélyre hatoló, hosszú expozíciós idejű képeket vesznek fel közösen, amiken kisebb törpegalaxisok nagyobb galaxisok általi elnyelését tanulmányozzák. Az amatőr-profi együttműködés szép példája ez.
Egy 2006-os tanulmány szerint az M89 magja körüli 25 ívperces látszó területen mintegy 1300-2700 gömbhalmaz lehetséges. Ez felülmúlja az M87 körül ismert mintegy 1000 gömbhalmazt is. Összehasonlításul: a Tejútrendszerben kb. 200 gömbhalmazt ismerünk.
VCSE - Messier 1 - Mikics Károly
VCSE – Messier 57 – Mikics Károly

 

E felvételnek a célja nem egy csúcsszuper asztrofotó elkészítése volt, hanem egy vezetőkamera tesztelése.

Nemcsak sejteni lehet a központi csillagot, hanem látszik is. Mindez 1 perc expozícióval, dark levonással, vezetőkamerával.
Készült 200/1000-es Newton-távcsővel, primer fókuszban, Toup Cam GCMOS01200KPB színes vezetőkamerával 2017. május 18-án 00:41:30 NYISZ kezdettel Nagykutasról.