A következőkben júliusi amatőrcsillagászati megfigyelésekhez, és az Amatőrcsillagászati Megfigyelőtáborhoz szeretnék ajánlani néhány objektumot.

A Nap július hónapban 05:00 körül kel, 20:30 körül nyugszik. Az észlelés napnyugta után – témaválasztástól, távcső felállításától függően – körülbelül egy órával már elkezdhető. A csillagászati szürkület a napnyugta utáni, illetve napkelte előtti 1,5-2 órát felölelő időszak. Újhold július 23-án, első negyed 1-én és 30-án, telehold 9-én, utolsó negyed 16-án lesz. (Forrás: http://vcse.hu/).

Csillagászati szürkület alatt azt az időszakot értjük, amikor a Nap -18° horizont alatti magasságot nem éri el.

A Jupiter nyugati irányban kora este még megfigyelhető, a Szaturnusz délkeleti irányban sötétedéstől kezdve egész hajnalig látható. A Vénusz napkeltekor keleti irányban, alacsonyan már megfigyelhető, az Uránusz és Neptunusz hajnali 2 körül már észlelhető.

Júliusban a C/2015 V2 (Johnson) üstökös a hidra csillagképben kora esténként megfigyelhető, de már nagyon alacsonyan.

A C/2015 ER61 (Pannstars) üstökös nem sokkal napkelte előtt látható lesz a Kos csillagképben.

Olvasd tovább

Dátum/Időpont:  2017. július 06., 09:05 UT
Felszerelés: 150/750 Newton + 3x Barlow + Baader Solar Filter ND5 + DMK 41AU02.AS (USB) + AviStack 2.0 + GIMP
Légkör nyugodtsága: 7-9/10
Légkör átlátszósága: 2-4/5
Hőmérséklet: 32°C
Helyszín: Canis Maior Napobszervatórium, Nagykanizsa
Észlelő: Bognár Tamás

A Föld csak a méretarányok érzékeltetése végett látszik a képen.

 

Dátum: 2017. július 6. 09:10 UT
Felszerelés: 70/700 módosított Coronado PST + 1,5 Barlow
Nyugodtság: 7-9/10
Átlátszóság: 2-4/5
Hőmérséklet: 30°C
Páratartalom: –
Szél: –
Helyszín: Canis Maior Napobszervatórium, Nagykanizsa, É46° 27′ 13,81″  K16° 59′ 05,57″
Észlelő: Bognár Tamás

Media: DMK 41AU02.AS  (USB) + AutoStakkert! 2 + GIMP

Nagyon komoly dolgozatokat kaptunk idén, nagyon magas színvonalúak voltak, és ezért igen sokat töprengtünk a vezetésben, mi is legyen a Vega Csillagászati Egyesület 2017. évi ifjúsági cikkírói pályázatának végeredménye. Végül a bírálók a következő eredményt állapították meg:
I. helyezést ért el Orosz Tímea Irány a galaxisok közepe! – Fekete lyukak nyomában c. írása. (SZTE I. éves vegyész doktorandusz). Jutalma 15 000.- Ft, és, ha elfogadja, egyéves VCSE-tagság.
 
II. helyezést ért el Szűcs Mátyás WASP-69 exobolygó c. írása. (Puskás T. 14. évfolyam). Jutalma 10 000.- Ft, és, ha elfogadja, egyéves VCSE-tagság.
 
III. helyezést ért el Szarka Bence tagtársunk Lehet-e élet a Naprendszer holdjain? c. írása. (Gyermekház Gimnázium). Jutalma 5 000.- Ft és jövőre nem kell VCSE-tagdíjat fizetnie.
 
(Az első két helyezett nem a VCSE tagja – de reméljük, azok lesznek! 🙂 )
 
A nagyon magas szintű cikkek miatt idén dicséreteket is kiosztunk a legjobbaknak.
 
Dicséretben részesítjük tehát:
 
Hodos Katinka tagtársunk Gyorsulva táguló Univerzum c.,
Nagy Felícián tagtársunknak (Pattantyús Á. Gimnázium) #Csorna #Csillagok c.,
Haluska Mirabel (Vajda P. Evangélikus Gimnázium) Vesta kisbolygó c.,
Kelemen Péter (BME) Naprendszerünk holdjai. Lehet-e élet naprendszerünkön belül? c.
 
írását. Jutalmuk a dicséreten kívül egyéves VCSE-tagság, ha elfogadják, illetve a nyári tábori részvételből is kedvezményt kapnak, ha jönnek az idei VCSE-táborba: a normál jelentkezési időszaknak megfelelő árból adott 5 000.- Ft kedvezményt vehetnek még igénybe.
 
Benyomásunk az, hogy nagyon magas szintű volt mindegyik írás, de nem túl magas: kiváló ismeretterjesztő cikk lesz mindegyik kisebb-nagyobb (inkább apró) szerkesztés után a VEGA-ban. Nagyon szépen köszönjük nekik, hogy pályáztak, hogy vállalták a megmérettetést. Igazából nagyon nehéz feladat elé állították a bírálókat, néha nüansznyi faktor döntött a helyezésen.
Benjamin Markarjan (1913-1985) örmény csillagász volt, a Szovjetunióban alkotott. (Markarjan nevét így kell átírni magyarra, angolul láthatjuk Markarian formában.) Legismertebb munkája a pekuliáris galaxisok egyik katalógusa, az ún. Markarjan-katalógus. Ebbe a katalógusba azokat a galaxisokat vette bele, amelyek magja erős ultraibolya többlettel bír.
Egy másik felfedezése az ún. Markarjan-lánc (ang. Markarian’s chain), amit a Szűz csillagképben egy láncszerű alakzatként megmutatkozó galaxiscsoport alkot, szám szerint nyolc csillagváros: M84 és 86, NGC 4477, 4473, 4461, 4458, 4438 és 4435. Mindegyik a Virgo-halmaz része. Az 1960-as években vette észre Markarjan, hogy e galaxisoknak egyirányú a sajátmozgása, tehát még a Virgo-halmazon belül is alcsoportot képeznek.
VCSE - Mai kép - Markarjan-lánctól az Messier 64-ig - Csizmadia Szilárd
VCSE – Mai kép – Markarjan-lánctól a Messier 64-ig – Csizmadia Szilárd
A fenti képen a Markarjan-lánc a kép tetején látszik, alján pedig a lánchoz nem tartozó, már a Coma Berenices-ben lévő M64 galaxisig és M53 gömbhalmazig láthatunk le a kb. 20 teleholdnyi területet átfogó képen (R. B. Andreo felvétele). A képen egyes csillagokat és több galaxis nevét is bejelölte. Képe a Nap Csillagászati Képe (APOD) volt 2017. június 24-én.