VCSE - Távcsöves bemutató 2020. aug. 10-én a zalaegerszegi Dísz téren
VCSE – Távcsöves bemutató 2020. aug. 10-én a zalaegerszegi Dísz téren

A VCSE is csatlakozott a Csillagvizsgáló-blog által meghirdetett programsorozathoz. E szándékunkról hírt adott az országos (MTV1, DUNA TV a Balatoni nyár című műsorában) és helyi sajtó (ZTV, Egerszeg Rádió, Zalai Hírlap) is, és honlapunk is.

VCSE – Távcsöves bemutató Zalaegerszegen, Dísz tér, 2020. augusztus 10. – Fotó: Ágoston Zsolt

Rendszeres közreműködők voltak: Bánfalvi Péter (100/1000 Zeiss-refraktor), Császár Kornél (70/500 refraktor), Hajgató Zoltán (200/1200 Dobson), Jandó Attila (130/1000 Dobson), Jandó Dániel (200/1200 Dobson), Péter Attila (70/700 refraktor). Több alkalommal csatlakozott hozzánk Ágoston Zsolt, máskor Mezei Balázs (215/1509 Newton, GPU 127/1200 APO refraktor) és Szalontai Tibor (250/1200 ) is.

A Jupiter és a Szaturnusz bolygók minden estére visszatérő célpontok voltak. Továbbiakat az égbolt állapotától függően terveztünk és mutattunk be. Az összes távcsöves bemutatót Zalaegerszegen tartottuk. A hat meghirdetett “járdacsillagászati” alkalomból három elmaradt borús, felhős, bemutatásra alkalmatlan időjárás miatt, három másikra azonban sor került.

Az első helyszínt a közvilágítás és a kitakartság miatt kedvezőtlen, de az érdeklődők nagy száma miatt a Dísz térre szerveztük 2020. augusztus 10-én (hétfőn).

VCSE – 130/1000-as és 200/1200-as Dobson-távcsövek segítségével mutattuk be a Jupitert és a Szaturnuszt az érdeklődőknek – Fotó: Ágoston Zsolt

A folyamatosan változó közönség létszámát 40-50 főre becsültük. A két óriásbolygó mellett mutattunk néhány fényesebb csillagokból álló  csillagképet és persze számos egyéb asztrofizikai dologról is beszélgettünk a megjelent laikus érdeklődőkkel.

VCSE – Sokan voltunk a Gébárti-tónál is (2020. augusztus 12.) – Fotó: Ágoston Zsolt

Az augusztus 11-i (keddi) bemutató a rossz időjárás miatt elmaradt, de a 12-i (szerdai) bemutatóra a Gébárti-tó mellett nagy érdeklődés mellett került sor jó időjárás mellett. Az egészen jó égbolt megfigyelhetőségét zavarta a Kézművesházból kiszűrődő világítás. A két bolygó mellett megmutattuk az Androméda-galaxist és néhány csillaghalmazt. Természetesen együtt örültünk a közönséggel, ha áthúzott az égbolton egy-egy meteor. (Az érdeklődők létszáma legalább 75 fő volt, de meglehet, hogy ennél sokkal többen is voltak.)

VCSE – Jupiter-észlelés több távcsővel (2020. augustus 12.) – Fotó: Ágoston Zsolt

Az aug. 13-i (csütörtöki), a Kertvárosba tervezett bemutató is elmaradt a felhős égbolt miatt.

14-én, pénteken a Sportcsarnok előtt állítottuk fel a műszereinket. Az átvonuló felhőzet rontotta ugyan a láthatóságot, de elég sokan kitartottak mellettünk, végül mintegy 30 főnek tudtunk élményt adni. A Jupiter és a Szaturnusz adódott a fő látványosságnak, de láthatta a közönség az Albireo nevú kettőscsillagot, illetve az Epszilon Lyrae rendszerét. Szalontai Tibivel megnéztük az M57 ködöt, de a közönséget nem csábítottuk oda a fényszennyezettség miatt erőtlen, alig kivehető objektumhoz.

A csillagászati szempontból jó-rossz éjszakák alternáló folyamatát a szombati este sem törte meg, aug. 15-én ismét borult időjárás miatt marad el a távcsöves bemutató.

A távcsöves bemutatók során sikerült új érdeklődőkkel megszerettetni a csillagászatot (volt, aki távcsővásárlást tervez), valamint távcsővel rendelkező kezdőkkel is felvettük a kapcsolatot. Remélhetőleg jövőbeni új egyesületi tagként üdvözölhetjük őket.

Vasárnap este Dr. Csizmadia Szilárd előadását hallgathatták a csillagászat kedvelői internetes közvetítéssel. Az előadás elérhető a GalileoWebcast (GW) Facebook-oldalán, címe: A csillagvilág titkai – és ennek eszközei. E sorok közzétételekor, 2020. aug. 31-én már 2100 megtekintésnél járt az előadás, ami a facebookon itt tekinthető meg (17:13 perc:másodperctől). Az előadás később a VCSE youtube-csatornáján is elérhető lesz.