[VCSE-LevLista] Pályázat középiskolásoknak

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Ápr. 19., K, 22:18:05 CEST


Érdeklődő diákoknak továbbítsák a tanárismerősök!


http://www.konkoly.hu/hatar2011.html



"HATÁR A CSILLAGOS ÉG - 2011"

CSILLAGÁSZATI PÁLYÁZAT KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Válassz egy alkalmas égi objektumot és örökítsd meg a Piszkéstetői Obszervatórium Schmidt-teleszkópjával!




A Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete harmadik alkalommal hirdet pályázatot középiskolai tanulók részére távcsöves megfigyelés elvégzésére.


A pályázók köre

A pályázaton 3 fős csapatok indulhatnak, melyek tagjai magyarországi és határon túli magyar nemzetiségű, 14. életévüket betöltött középiskolai diákok.


A pályázat témája

Egy olyan égi objektumot kell választani, amelyet a csapat az MTA KTM CsKI Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkópjával meg szeretne örökíteni. A pályázat révén a tanulók a gyakorlatban találkoznak alapvető csillagászati ismeretekkel, fogalmakkal, például egy égi objektum láthatósága, fényessége, látszó átmérője, a színszűrők használata, a digitális képrögzítés sajátosságai, stb. A diákok egy valódi tudományos cél feldolgozása révén bepillantást nyerhetnek a 21. század csillagászati megfigyelési technikáiba, a modern berendezések használatába, részt vesznek egy távcsőidő-pályázat előkészítő munkáiban, csillagászati felvételek utólagos feldolgozásában. Fizikai-matematikai ismereteik mellett számítástechnikai és idegennyelvi tudásukat is kamatoztathatják.


Díjak

Az első három helyezett csapat 1-1 óra távcsőidőt kap 2011 augusztusában az MTA KTM CsKI Piszkéstetői Obszervatóriumának 60/90/180 cm-es Schmidt-távcsövére a megpályázott feladat elvégzésére. Az I. helyezett csapat egy felkészítő tanárral együtt meghívást kap a Piszkéstetői Obszervatóriumba, ahol csillagász szakember segítségével személyesen működhetnek közre a csillagászati észlelés lefolytatásában. A II. és III. helyezett csapat programjához intézetünk munkatársai készítik el a felvételeket. A nyertesek a képek feldolgozásához is kapnak segítséget. Az elkészült képeket megjelentetjük az intézeti honlapon (konkoly.hu<http://www.konkoly.hu/>), az Akadémia honlapján (mta.hu<http://mta.hu/>), a hirek.csillagaszat.hu<http://hirek.csillagaszat.hu/> csillagászati hírportálon és a magyar tudományos sajtóban.


Formai követelmények

  *   A pályázathoz kérjük, csatolják a mellékelt adatlapot<http://www.konkoly.hu/hatar_adatlap.rtf> kitöltve.
  *   A pályázatnak tartalmaznia kell a választott objektum nevét, égi koordinátáit (RA, DEC), és hozzávetőleges fényességét.
  *   Maximum 2 gépelt oldalon (A4) be kell mutatni, hogy az adott égi objektum valóban alkalmas a célra (ne válasszuk a Napot, meteorokat, túl halvány égitesteket, stb.). Röviden össze kell foglalni, hogy milyen tudományos és egyéb szempontok alapján esett rá a választás (pl. valamiért épp a tudományos érdeklődés középpontjába került, vagy magyar vonatkozású, egyéb különlegessége van, esetleg személyes élmény fűződik hozzá, stb.). Ki kell térni arra is, hogy a felvételek alapján milyen tudományos kérdés eldöntésére, sejtés igazolására nyílhat lehetőség, továbbá, hogy az objektum esetleg miért lehet érdekes a tudományos ismeretterjesztés szempontjából.
  *   Maximum 1 oldal (A4) terjedelemben külön leírást kérünk az objektum észlelésének kívánatos módjáról:
     *   expozíciós idők, színszűrők használata;
     *   ha nem fér el a látómezőben, az objektumnak mely része szerepeljen a képen, esetleg készüljön-e mozaik;
     *   holdfázis mennyiben befolyásoló tényező, stb.


A pályázat leadása

  *   Pályázatot magyar nyelven, kizárólag elektronikusan (e-mailben) lehet benyújtani az alábbi formátumok egyikében: PDF, RTF, Microsoft Word, OpenOffice, vagy PostScript.
  *   A pályázatokat a hatar[http://www.konkoly.hu/news/images/at.gif]konkoly.hu címre kérjük elküldeni, a tárgymezőben a „Határ a csillagos ég - 2011” jelige feltüntetésével.


Beküldési határidő: 2011. június 1. 00h00mUT


Technikai adatok

  *   A távcső: 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkóp
  *   A detektor: fókuszban elhelyezett CCD-chip (Apogee Alta U16), mérete 4k x 4k pixel
  *   Az elérhető látómező kb. 1,2 x 1,2 fok.
  *   Használható színszűrők: B (kék), V (zöld), R (vörös), I (infravörös)


Néhány jótanács

  *   Az objektum Piszkéstetőről 2011 augusztusában legyen megfigyelhető (törekedjünk a minél nagyobb horizont feletti magasságra).
  *   Az objektum legyen látványos, ne csak egyetlen fénypont árválkodjon a képen! Bármilyen érdekesek is az exobolygóval rendelkező csillagok, vagy a távoli kvazárok, a Schmidt-távcső felvételén nem fognak impozáns látványt nyújtani. Javasoljuk több színszűrő használatát, így azok kombinálásával színes kép készíthető.
  *   Szóba jövő objektumok természetes eredetűek legyenek. Lehetnek naprendszerbeli, galaktikus vagy extragalaktikus objektumok.


Fontosabb bírálati szempontok

  *   formai követelményeknek való megfelelés
  *   a pályázat technikai kivitelezhetősége
  *   tudományos igényesség
  *   a választás ötletessége, élményszerűsége


Erdeményhirdetés: 2011. június 30.


További információ kérhető a hatar[http://www.konkoly.hu/images/at.gif]konkoly.hu email címen.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110419/0935c032/attachment.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról