[VCSE-LevLista] Mai kép és újraindul a Virtuális Csillagászati Klub

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Aug. 23., K, 09:24:42 CEST


2011. augusztus 23.
http://www.vcse.hu<http://www.vcse.hu/>
http://apod.nasa.gov/apod

A fenti képen sarki fényt láthatunk Grönland felett. A gondosan elkészített felvétel a horizonttól horizontig mutatja az északi (és a déli) sarkvidékeken gyakori fényjelenséget, amely itt most zöldes színben tündököl. Jobbra a fényes objektum a Hold.

A sarki fényt a Napból származó, elektromosan töltött részecskék áradata hozza létre (például alfa-részecskék, azaz kétszeresen pozitívan töltött hélium-atommagok, és protonok, azaz ionizált hidrogén). Amikor egy napkitörés során sok anyag kerül a világűrbe, és a napkitörés a Nap látszó középpontján történik, azaz a kilövellt anyag felénk irányul, és 2-3 nap alatt eléri a Földet, akkor az elektromosan töltött részecskékből álló felhő részeit a Föld mágneses tere (a Lorentz-erő miatt) eltéríti útjából, és azok lejutnak a Föld mágneses pólusai felé. Eközben nekiütköznek a Föld légköre molekuláinak és atomjainak, amelyeket ionizálnak. Amikor az ionok visszaszerzik leszakított elektronjaikat, fotonokat bocsátanak ki (ez a rekombinációs sugárzás). Ez a fotonkibocsátás természetesen fénylésként látható, és ez a fénylés a sarki fény.

-----------------
Szeptember 1-én, kísérletképpen 20:00 órai kezdettel újraindul a Virtuális Csillagászati Klub! Témák: észlelési lehetőségek nagytávcsöveseknek, kistávcsöveseknek és távcső nélkülieknek szeptemberre; előadás: "Csillagászati honlapok Magyarországon és a világban" (Cs. Sz.); a VCSK őszi programja. Szeretettel várunk mindnekit, ezúttal is skype-on!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110823/95d3d446/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: aurora_casado.jpg
Type: image/jpeg
Size: 335616 bytes
Desc: aurora_casado.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110823/95d3d446/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról