[VCSE-LevLista] Mai kép: pukkanó csillag

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Dec. 5., H, 08:02:41 CET


2011. december 5.
http://www.vcse.hu<http://www.vcse.hu/>
http://apod.nasa.gov/apod

A mai képen a V838 Monocerotis-ra keresztelt csillag körüli köd látható. A felvételek a Hubble Űrtávcsővel (HST) készültek, és mint a sorozat korábbi képei, ezek is az Astronomy Picture of the Day (a nap csillagászati képe) weboldalon jelentek meg, aminek magyar kivonatolását adjuk meg itt többek kérésére (nem minden nap).

2002. januárjában nagy szenzációt keltett, hogy az Egyszarvú (Monoceros) csillagképben az egyik húszezer fényévre lévő  csillag napokon át folyamatosan fényesedett. Az első hírek megkockáztatták, hogy esetleg - 400 év elteltével újra - egy, a mi Galaxisunkban robbant szupernóvát láthattunk. Sajnos, ez az objektum azonban nem szupernóva volt. A csillag 10 mg-nál kissé halványabb volt, felfényesedett 6 mg-ra, majd a következő 40 napban elhalványodott nyolc mg-ig. Utána egy hét alatt hét mg-ig kifényesedett, majd kb. 60 nap alatt 12 mg-re halványodott. Ez semmiképppen sem egy szupernóva (azok sokkal lassabban halványodnak, és nagyobb a fényváltozás amplitúdója). A csillagról 2004. áprilisában a HST készített felvételt, amelyeken világosan látszik, hogy a csillag egy táguló gázködöt dobott le magáról, és ez okozta a hirtelen és váratlan kifényesedést. De még ma sem világos, hogy a csillag miért dobta le magáról ezt a gázgyűrűt és miért fényesedett ki majd' kilenc éve olyan nagyon. A csillagászat ma sem lezárt terület...

Egyesek ezt az objektumot a 2012-ben világvégét okozó Niburu-nevezetű, egyébként csak kitalált objektum fényképének tekintik. Ez természetesen marhaság. Nincs ilyen objektum, és a V838 Mon ezért nem annak a fotója. De álhírekkel az egész emberiséget, vagy annak akár 90%-át is be lehet ugratni. Ez nem mai keletű dolog: a Mars-csatornákkal a 19. században is sikerült már majdnem mindenkit meghülyíteni... A 21. században a Niburu a hülyítés egyik eszköze.

------
A nap képe sorozat csillagászati ismeretterjesztés jelleggel működik. Saját észleléseiteket, a VEGA_ban megszokott formában nyugodtan küldhetitek továbbra is a VCSE-listára, erre bátorítunk is mindenkit.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111205/7960c10f/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: v838mon_hst_2.jpg
Type: image/jpeg
Size: 128796 bytes
Desc: v838mon_hst_2.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111205/7960c10f/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról