[VCSE-LevLista] (nincs tárgy)

Csizmadia Szilard zeta1 at freemail.hu
2011. Dec. 11., V, 20:20:16 CET


Szervusztok!

Érkezett egy kérdés a VCSE-hez a Kepler-22b exobolygóval kapcsolatban. Ennek felfedezését december elején jelentette be a NASA Kepler-űrtávcsővel dolgozó munkacsoportja. Azt állították, hogy ez egy lakható bolygó, és így is jelent meg a sajtóban mindenfelé: "Megvan az első élhető bolygó!" illetve: "Megvan az első lakható exobolygó!". A kérdésre adott válasz érdekes lehet Nektek is. Íme a válasz:

A NASA Kepler űrtávcsőve 2011-ben valóban talált legalább egy olyan bolygót, amely ELVILEG alkalmas lehet arra, hogy ott vizet és oxigént találjunk. Általában azt gondoljuk, hogy egy bolygó lakhatóságának MINIMÁLIS feltétele az, hogy az ún. lakható zónában keringjen a bolygó a csillaga körül, azaz a bolygó felszínén lehessen a víz folyékony halmazállapotban. A folyékony víz az általunk ismert életformák legtöbbjéhez elengedhetetlen.

Az, hogy egy bolygó a csillaga körüli lakható zónában kering, önmagában még egyáltalán nem garantálja, hogy ott van is víz! A Földre is az üstökösök meg egyes kisbolygók szállították a vizet, az nincs csak úgy magától... A bolygó pontos tömegétől, felszíni gravitációjától, légkörének pontos kémiai összetételétől és légnyomásától nagyon függ az, hogy ha mégis van ott víz, akkor az folyékony állapotban lehessen. Mert pl. a légkör CO2 tartalma mindezt erősen befolyásolja légkörfizikai számítások szerint... Tehát az, hogy ez a bolygó az ottani csillag lakható zónájának belső részén kering, még csak az elvi lehetőséget adja meg arra, hogy valóban élhessünk ott, de az, hogy valóban élhető-e, még sok egyéb tényező függvénye is, amit egyelőre nem ismerünk. (A bolygó pontos tömegét sem tudjuk, csak azt, hogy 98% valószínűséggel kevesebb, mint 124 földtömeg...)

Az élet lehetőségének és a lakhatóságnak vannak szükséges, és vannak elégséges feltételei. A földi életformák majdnem 100%-ára igaz, hogy létezésük szükséges feltétele a folyékony víz jelenléte. Nem ismerjük azonban még sem azokat a feltételeket, amelyeknek ha mindegyike fennáll, akkor van is élet és a bolygó lakható.

Szóval, az hogy egy bolygó vagy egy hold a lakható zónában kering, nem jelenti automatikusan azt, hogy valóban lakható is: ezt nagyon sokan félreértik. Jó példa: a Föld és a Hold egyaránt a lakható zónában kering (sőt, a Mars a lNap körüli lakható zóna szélén), de csak a Föld lakható, a Hold és a Mars nekünk alkalmatlan. Erről a Kepler-22b bolygóról egyébként sokat és lelkesen (leginkább túl lelkesen) írtak, más nyelvek mellett magyarul is, például itt: http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20111206-kepler22.html .

A legsikeresebb exobolygó-vadász kutatócsapat vezetője, Don Pollaco némi keserű gúnnyal nyilatkozott a bolygóról, mondván, csak azért fújták fel a Kepler-22b-t, mert a NASA-nak kell 200 millió dollár a projekt meghosszabbítására, és éppen mostanában hoznak erről a politikusok döntést (és vele együtt én sem szeretem, ha keverjük a tudományos igazságokat a pénzhajhászással):

http://www.bbc.co.uk/news/mobile/uk-northern-ireland-16046733
 Természetesen a Kepler-projekt eredményei szenzációsak, és nagyon értékesek - a konkrét esetben azonban szó sincs áttörésről abban a tekintetben, hogy találtunk egy lakható/élhető bolygót, amennyiben ezt úgy értjük, hogy a bolygó tények lakható... Ezt abban a korlátozottabb értelemben kell érteni, hogy a lakható zónában kering, és eddig ilyenből csak bizonytalanul ismertek egyet-kettőt, ez meg biztosan abban a zónában van. DE - gondolj a Holdra - még nem biztos, hogy lakható! Más szavakkal: az, lottózol, csak azt jelenti, hogy van esélyed az ötösre, de nem azt, hogy biztosan van egy ötösöd! Ezt a logikai hibát követték el (szerintem szándákosan) a Kepler-csapat tagjai, mégpedig olyan szavakba bújtatva, hogy mégse lehessen őket tetten érni egykönnyen...
Üdv,
Sz. 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111211/68f4d60c/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról