[VCSE-LevLista] Kérdés

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Dec. 28., Sze, 11:50:41 CET


Kedves Viktor!

Elnézést a kései válaszért: év végi zárás van a VCSE-nél is...

Van számos - angol nyelvű honlap - a neten, amely segítenek eligazodni abban a kérdésben, hogy egy talált anyagdarab lehet-e meteorit. Örülnék, ha valaki az Egyesületből lefordítaná vagy kivonatolná az alábbi honlapok egyikét, és feltennénk a VCSE honlapjára, netán a VEGA-ban is megjelenhetne...

http://epswww.unm.edu/iom/ident/index.html

E honlapon van egy sűrűségtáblázat is, eszerint a legkisebb sűrűségű meteoritok a homokmeteoritok, amelyek 2,6 gm/cm3 -esek, a gránitmeteoritok pedig 2,8 gm/cm3-sek. (A kőmeteoritok 3,5, a vasmeteoritok 8,0 gm/cm3-esek). Ez alátámasztja Hege véleményét, hogy az általatok mért 2,06 gm/cm3 sűrűség nagyon pici lenne egy szokásos meteorithoz, tehát valószínűleg nem az.

Nekem a fényképek alapján, és az oldalán található szerkezet alapján sem tűnik meteoritnak.

Hasznos oldalak még:

http://epswww.unm.edu/iom/ident/index.html

Eszerint első kérdés a VIZSGÁLÓDÁS SORÁN A SŰRŰSÉG: EZ ALAPJÁN NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY METEORIT. Ugyancsak állítja ez az oldal, hogy a meteorithullás során bekövetkező égés nyomán a frissen hullott fémmeteorit fekete, majd az idővel - nyilván az oxigén hatására - barnássá lesz. A Tied viszont majdhogynem ezüstös csillogású. Mivel a Tied fémnek tűnik, eléggé kizártnak tűnik, hogy ez fémmeteorit legyen. Egyébként ha vasmeteorit lenne, akkor a mágnes vonzaná. A Tiedet vonzza mágnes?

Lehet-e kőmeteorit? A sűrűsége alapján nem. A vas-kő meteoritok ezen felül sötét szilikátok az ilyen meteoritokban, vagy sárgászöld, esetleg sárgásbarna olivinok. Vastartalmuk miatt nehezek, és sűrűségóük nagy. (Ha még porozós is lenne, akkor biztosan nem lenne meteorit: a Földre hullott meteoritok nem porózusak!)

A http://star-bits.com/ID.htm oldal is hasznos a kérdésben. Mivel a képeiden kristályszerkezetet vélek felfedezni, a honlap állítása szerint ez nem meteorit: a meteoritok nem mutatnak kristályszerkezetet.

Sajnálom, mert jó dolog lenne találni egy meteoritot, ezért mindnekit biztatok rá, hogy minden keze ügyébe eső kis darabkát, amennyiben a fentiek alapján érdekesnek találja, vizsgálja meg. Inkább mondjuk 100-szor nemet, és tegyünk meg "felesleges" köröket a listán vagy magán-e-mailben, mintsem elszalasszunk egy meteoritot! Ezért köszönöm Viktornak, hogy feltette itt a kérdést, és mindenkit biztatok arra, hogy esetleges kétségei, gyenge gyanúja esetén is bátran kérdezzen, egyszer csak talál valami érdekeset!!

Üdv,
Szilárd








________________________________
Von: lista-bounces at vcse.hu [lista-bounces at vcse.hu]" im Auftrag von "Viktor Nagy [villamania at freemail.hu]
Gesendet: Mittwoch, 28. Dezember 2011 09:49
Bis: lista at vcse.hu
Betreff: [VCSE-LevLista] Kérdés

Sziasztok!

Egy rokonom talált egy meglehetősen különleges kőzetet, és felmerült, hogy esetleg meteorit-darab.

Mellékelek néhány képet róla. Ahogy a képeken láthatod, úgy néz ki és olyan fényes, mintha összegyűrt alufólia lenne. A méretéhez képest könnyű (Lemértük a sűrűségét: 2,06 g/cm3). Az egyik fele viszont olyan, mintha a külseje megolvadt volna. A rokonom megpróbálta elfűrészelni, de nem sikerült.

Mit gondoltok róla? Lehet, hogy meteorit-darab?

Üdv:
Viktor

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111228/6301c4f5/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról