[VCSE-LevLista] A Nap sztereóban

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Feb. 7., H, 09:19:59 CET


Szervusztok!


Aki rendszeresen nézi, látja, hogy minden nap egy másik kép van fenn a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu/> nyitóoldalán. Ezt a képet a Nap Csillagászati Képe (APOD, Astronomy Picture of the Day) oldalról vesszük át automatikusan. (Kivéve, ha videó kerül oda fel, mert azt nem tudjuk automatikusan átvenni, így az előző napi kép a mi oldalunkon egy nappal tovább látható.) Így, aki a www.vcse.hu-t<http://www.vcse.hu-t/> nézi, nemcsak az egyesületi hírekről értesül hamar, de mindennap egy szép új csillagászati képet is lát (persze, ha közvetlenül az APOD-ra megy el mindennap, akkor ugyancsak ez történik....).


A mai kép rendkívül érdekes, és csillagászattörténeti jelentőségű: ilyen kép eddig még nem készült: az egész Nap egyetlen képen látható, nemcsak a felénk forduló oldala! A STEREO műholdrendszer két műholdat jelent, amelyek közül az egyik a Nap egyik, a másik a másik oldalát fotózza. A - természetesen - Földről, 2006-ban indított űrszondák nemrégen jutottak olyan helyzetbe, hogy ezt a felvétel-párt meg tudják csinálni. A honlapunkon is bemutatott felvételen még egy keskeny fekete csík látszik: elmúlt héten készült a felvétel, akkor még ez a csík nem volt fotózható a szondák helyzetéből, de ezen a héten már ez a kis rész is betöltésre kerül!


A STEREO űrszondák a következő néhány évben lehetővé teszik, hogy először a történelemben a Nap eljes korongjáról legyen képünk, és így egészében lehessen a Nap aktivitását, foltjait, flerjeit, koronakilöveléseit stb. tanulmányozni.

Az egyesületi honlap címe: http://www.vcse.hu/

Az APOD címe: http://apod.nasa.gov/apod/

A STEREO műholdak oldalai: http://stereo.gsfc.nasa.gov/

És ne felejtsétek: e hét csütörtökön 19.30-kor Virtuális Csillagászati Klub lesz skype-on!


Üdvözlettel,
Szilárd


More information about the Lista mailing list