[VCSE-LevLista] (nincs tárgy)

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Feb. 13., V, 11:58:26 CET


Sziasztok!

Mai kép:

2011. február 13.
http://www.vcse.hu/
http://apod.nasa.goc/apod/


A tudósok a világ aljában lyukakat olvasztanak a jégbe: már több, mint 100 lyukat olvasztottak bele a Déli-sark körüli jégbe. Minden egyes lyuk egy-egy csillagászati obszervatórium? Nem furcsa ez? A legtöbb csillagvizsgáló kupoléban van, benne egy égre irányzott távcsővel - ezek a Déli-sarki obszervatóriumok jégbe fúrt lyukak...

Ezek a lyukak valójában a "Jégkocka Neutrínó-megfigyelőállomás" (IceCube Neutrino Observatory) részei. Minden lyuk kosárlabdányi átmérőjű és függőleges falúak. A lyukakba beleengednek egy detektort, és a detektor kábeleit kivezetik a lyukon át a felszínre az adatgyűjtő-állomáshoz. A víz gyorsan visszafagy minden lyukban. Ha a világűrből egy gyengén kölcsönható neutrínó érkezik, akkor bizonyos valószínűséggel találkozik a jégben található vízmolekulákkal, azokon lefékeződik. Ekkor a jég jellegzetes kékes felvillanást mutat, és a detektorok pont erre a kékes fényre érzékenyek.

Ezekkel a detektorokkal tehát a világűrből érkező neutrínókat lehet megszámolni: sok esetben akár iránymérésre is lehetőség nyílik. A mellékelt kép a honlapról éppen egy ilyen lyukat mutat.

Neutrínók sok helyen keletkeznek a Világegyetemben: pl. a Nap (és más csillagok) belsejében zajló magfuzió során is, amikor is többnyire négy hidrogénatomból egy hélium keletkezik. Ekkor nemcsak hő és fény keletkezik, amit a felszínükön elsugároznak a csillagok, így a Nap is; hanem neutrínók is, amelyek kijutnak a Nap belsejéből és a Földön lehet őket észlelni ilyen furcsa detektorokkal.

A Jégkocka (IceCube) elődje, az AMANDA-kísérlet arra volt hivatott, hogy megtudjuk, lehet-e és megéri-e építeni egy ilyen hatalmas neutrínó-obsezravtóriumot. A válasz igenlő volt. Az AMANDA képes volt elkészíteni az égbolt első neutrínó-térképét, amit itt láthattok:

http://amanda.uci.edu/

Neutrínók nemcsak a csillagokban zajló magfúziós folyamatokban, de pl. szupernóva-robbanásokban távoli gamma-kitörésekben keletkeznek, de akár olyan egzotikus helyekről is érkezhetnek neutrínók, amelyek létezését ma csak gyanítja egy-két fizikus, de bizonyíték nincs rá: pl. láthatatlan további térbeli dimenziókból és a fénysebességnél gyorsabban mozgó objektumokból, pl. egyrajtunk kerezstülhaladó másik univerzumból, vagy akár a soha nem detektált, de egyre szélesebb körben elfogadott húrok következményeiként (ha léteznek tényleg).

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: deephole_icecube_4000.jpg
Type: image/jpeg
Size: 5860510 bytes
Desc: deephole_icecube_4000.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110213/1dceea3a/attachment-0001.jpg>


More information about the Lista mailing list