[VCSE-LevLista] Planck urtavcso

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Jan. 12., Sze, 12:10:13 CET


Az ősrobbanás nyomait kereső űreszköz rendkívüli információkat gyűjtött be galaxisokról, beleértve a sajátunkat is.

A 2009-ben útnak indult európai Planck szonda eddig 15 ezer űrobjektum - galaxishalmazok és galaktikus porfelhők - adatait gyűjtötte össze. Műszereinek hőmérséklete csak egy tized fokkal nagyobb az abszolút nullánál, és az ősrobbanás visszhangjának halovány mikrohullámú jeleit is képesek érzékelni.

Az ősrobbanás visszhangjaként azonosított kozmikus háttérsugárzás a mindent elindító egykori tűzgolyó - amely mára mínusz 270 fokra hűlt le - ma is mérhető lecsengése. Ezt minden eddiginél pontosabban sikerült felmérni - jelentették be a kutatásban résztvevők az Európai Űrügynökség (ESA) párizsi konferenciáján kedden.

Clive Dickinson, a Manchesteri Egyetem asztrofizikusa elmondta, hogy a tizenötezer katalogizált objektum között a Tejútrendszerben felfedezettek is akadnak.

A Planck a valaha épített legigényesebb űrszonda. 2009-es indulása óta a Földtől mintegy 1,5 millió kilométeres távolságban dolgozik, összesen ötszáz milliárd mérést kell végeznie. Ezeknek a nyers adatoknak a segítségével áll össze egy több millió pixel felbontású égi térkép. A missziót az ESA irányítja Darmstadtból. (index.hu)


More information about the Lista mailing list