[VCSE-LevLista] Meteoradatok

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Jan. 12., Sze, 21:11:58 CET


Szervusztok!


Az egyesületi meteorkamera adatai folyamatosan kerülnek fel a honlapra, előzetes válogatás után: pl. igyekeztünk minden denevérről, bagolyról stb. készült felvételt kiszűrni.

A 2010. november havi meteoradatok letölthetők innen:

http://www.vcse.hu<http://www.vcse.hu/>

Meteorok menüpont -> Videokamera eredmények

Itt két file-t találhattok (idővel szaporodni fognak):

- HUVCSE01_2010Nov.zip, 151 MB,
- HUVCSE01_2010Nov_imo.zip, 40 MB

Az első a tömörítetlen meteoradatokat tartalmazza 2010. november hónapról, a második az IMO (International Meteor Organization = Nemzetközi Meteoros Szervezet) formátumban, azaz kb. negyedére lerontott képminőségben, ezért kisebbek a képek. A méretet és a minőséget nem számítva tehát a két adatfile azonos.

Ha valaki letölti és kitömöríti, akkor minden egyes éjszakára talál egy könyvtárat. (Csak azokra az éjszakákra, melyeken volt meteor észlelve a kamera által. Egyes éjszakákon nem volt meteor, ezek közül nincs fenn mindegyik éjszaka).

Minden egyes éjszaka könyvtára így van elnevezve: yyyymmdd, ahol yyyy az év, mm a hónap, dd a nap sorszáma.

Minden éjszaka könyvtárában négyféle file található:

- bmp kiterjesztésűek
- bnd kiterjesztésűek
- inf kiterjesztésűek
- és egy speciális bmp file.

A bnd-fileokkal nem kell tőrödni, ez alapvetően csak az IMO-nak fontos. A kb. 1 MB-os speciális BMP-file-ban az adott éjszaka csillagtérképe van és a meteorok pályái berajzolva egy csillagtérképre (elég nehéz rajta eligazodni, nem a legjobb csillagtérkép - de hát ezt generálja le a program).

A lényeges dolgok a kb. 440 kB-os bmp-kben és az inf file-okban vannak. Ezeknek a bmp file-oknak az elnevezése: hhmmss.bmp alakú, ahol hh az óra, mm a perc, az ss a másodperc: a meteor feltűnési időpontja (UT!) van a kép nevében. (De a képre is rá van írva.) Ezt a bmp file-t bármilyen képnézegetővel meg lehet nézni. Láthatjátok rajta a fényesebb csillagokat (néha az Aur, Per, Cas, Göncölszekér egész jól kivehető, az ég állapotától függően). És természetesen fel lehet fedezni a meteorokat is. Néha egész fényes a meteor, ha 0 magnitúdós vagy fényesebb. Máskor halvány és keresgélni kell sokat a képen... Az eddig megörökített leghalványabb meteor +3,8 magnitúdós, ami igazán remek teljesítmény, ennyit nem is vártunk tőle!

Az ugyanígy elnevezett "inf" kiterjesztésű file-ban az adott meteor adatai találhatók meg. E file egyes oszlopainak jelentése (konkrét példával):

AppearanceDate 02.11.2010  -- feltűnés dátuma, nap, hó, év (német dátumrendszer...)
AppearanceTime 00:29:45 -- feltűnés időpontja UT-ben (óra:perc:másodperc)
ReferenceStars 20101029.ref -- a referenciacsillagokat tartalmazó file neve, ehhez képest mérte ki a pozíciókat a szoftver
FrameCount 27   -- hány frame-et mentett el a videóból a szoftver (a meteor előtt és után még plussz 10-10-et külön is, automatikusan)
#   time  bright   x      y      alpha     delta   c_x    c_y    c_alpha  c_delta  use
sorszám
idő
bright: a meteor fényessége magnitúdókban
a képen x és y koordináta
a legfontosabb: a meteor rektaszcenziója (óra!) és deklinációja (fok!)
bizonyos effektusokra néha c_x, c_y a korrigált képpozíciókat jelenti
c_alpha, c_delta ugyanúgy az optika stb. hibái miatt a meteor pályájára visszavetített, korrigált rektaszcenziók és deklinációk
use: van-e meteor a képen (yes) vagy nincs (no).

A leglényegesebb információk az időadatok és az alpha, delta koordináták, mert ezek kellenek a pályaszámításhoz, illetve ha van lehulló maradvány, a meteorit megkereséséhez. Az is érdekes lehet, hogy néhány századmásodpercenként hogyan változik a meteor fényessége: néha egészen meglepően.

A novemberi adatok már be is kerültek az IMO szintén nyilvános adatbázisába. A többi meteoradat is idővel meg lesz osztva velük. Így adataink a létező legnagyobb meteoradatbázis szerves részét képezik majd idővel.

Az adatok a fenti tárhelyen nyilvánosak, elérhetőek. A saját örömét szolgáló nézelődésre, a meteorokkal való ismerkedésre, meteorfelvételek nézegetésére, azaz magáncélokra bárki szabadon használhatja - erre bátorítok is mindenkit, hogy töltse le, bontsa ki a tömörített állományt, nézegessen meteorokat! Ha nyilvánosság előtt közzéteszi, pl. előadásban, cikkben (nyomtatott vagy elektronikus), számolásban felhasználja: tegye bátran, mindenkit bíztatunk az adatok felhasználására, csak annyi a feltétel ekkor, hogy az adatok forrásaként a VCSE-t kell megnevezni és a felhasználásról egy rövidke e-mailt kérünk küldeni a vcse at vcse.hu webcímre.

Az augusztus-október havi adatok feldolgozása késik, de folyamatban van. A december 1-15. közötti adatokat Bánfalvi Péter, 16-31. közöttieket én dolgozom fel: január 14-i határidővel. Ha ebben a havonta pár órás munkában valaki szívesen részt vállalna, örömmel látjuk. Windows XP kell és Internet az adatok fogadására, illetve a feldolgozott képek visszatöltésére.

A következő (és megelőző) hónapok adatai is folyamatosan válnak elérhetővé az említett webcímen.

Ha kérdés lenne, csak tegyétek fel!

Üdvözlettel:
Szilárd









More information about the Lista mailing list