[VCSE-LevLista] 2011. csillagaszatilag

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Jan. 31., H, 10:51:20 CET


Az év elején a Vénusz fényesen ragyog a hajnali égen. A bolygó a Nap előtt két-három órával kel, és délkelet felé könnyen azonosítható, mint egy feltűnő, csillagszerű égitest. Bolygó mivoltát abból is azonosíthatjuk, ha fényét a csillagokéval hasonlítjuk össze. A csillagok ugyanis "pislognak", fényük enyhén ingadozik, szakkifejezéssel szcintillál<http://tudasbazis.csillagaszat.hu/kislexikon-255.html>. Ennek oka, hogy a csillagok pontszerű fénbyforrásnak tekinthetők, a kavargó légkörön áthaladva hol több, hol kevesebb sugárzás jut a szemünkbe fényükből. A bolygók ellenben kiterjedtnek mutatkoznak, és az eltérő pontjaikról felénk haladó fénysugarak intenzitásának változása nagyjából kiegyenlíti egymást - ezért fényük rezzenéstelennek mutatkozik.

Április

Ebben a hónapban kerül oppozícióba a gyűrűs bolygó, azaz ekkor mutatkozik a Nappal szemben az égen. Bár a Szaturnusz mindig messze jár a Földtől, 378 naponta éri el legkisebb földtávolságát. 2011-ben április 3-án 1,3 milliárd kilométerre lesz bolygónktól, ami még ekkor is majdnem tízszerese a Föld átlagos naptávolságának. Áprilisban éjfél körül emelkedik magasra az égen, és a Szűz (Virgo) csillagképben azonosítható. Látványa távcsőben az igazi, már a kisebb műszerekben is jól megfigyelhető a gyűrűrendszere, valamint általában legnagyobb holdja, a Titan<http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20100621-titan-a-cassiniurszonda-880-kilometerre-haladt-el-a-szaturnusz-legnagyobb.html>. A Szaturnusz körül, annak holdjai közelében kering jelenleg is a Cassini-űrszonda<http://cimkezes.origo.hu/cimkek/cassini-urszonda/index.html?tag=Cassini-%FBrszonda>, amely az elmúlt időszakban a Titan mellett az Enceladus holdat<http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20091104-encaladus-athaladt-a-cassiniurszonda-a-hold-anyagsugaran.html> is részletesen vizsgálja, amelynek felszínéről gejzír jellegű anyagkiáramlások törnek fel.

Május

A hónap legelején a kora reggeli égbolt nyújt érdekes látnivalót. A hajnali pirkadatban a Vénusz, a Merkúr, a Mars és a Jupiter is egymás közelében mutatkozik, igaz, sajnos a látóhatár felett elég alacsonyan. A négy planétát ezért csak olyan helyről lehet megfigyelni, ahonnan jó rálátás nyílik a horizont keleti részére. Május 1-jén és 31-én a keskeny, csökkenő fázist mutató holdsarlót is megpillanthatják a szerencsés megfigyelők a fényes Vénusz közelében. Emellett a hónap utolsó napján a négy bolygót és a holdsarlót a Fiastyúk (Pleiadok<http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20071118-szuleto-es-toredezo-foldtipusu-bolygok.html>) csillaghalmaz közelében láthatjuk - igaz utóbbi csillagainak észrevétele nem könnyű a világosodó, hajnali égen.

Június

[Forrás: NASA]Egy 2008-as holdfogyatkozás

A nyár elején látványos teljes holdfogyatkozás figyelhető meg hazánkból. Kísérőnk a Föld teljes árnyékába 20.22-kor kezd belépni, majd egész korongja 21.22-re sötétül el. Pontosabban ekkor ölt vörös árnyalatot, mivel a Föld légköre által megtört napfény egy része a Holdra vetül. A fehér napfényből a kék komponens a fényszóródás révén eltávozik - ezért vöröses árnyalatban mutatkozik ekkor a Hold. A teljes holdfogyatkozások során a legszebb látnivaló magának kísérőnknek ez a halvány vöröses derengése. A pontos szín a jelenség előrehaladta során, emellett fogyatkozásról fogyatkozásra is változik, miközben a Hold mellett az égen egyébként észrevehetetlen halványabb csillagok is feltűnnek. A fogyatkozás megfigyeléséhez elegendő saját szemünk, azonban ha van egy kisebb távcsövünk, az további érdekes árnyalatokat mutathat meg kísérőnkön. A Föld árnyékából 23.02-kor kezd kibukkanni a Hold, majd 0.02-re nyeri vissza teljes fényességét.

Augusztus

[Forrás: David A. Harvey]
Látványos meteorok 2010-ből (David A. Harvey)

A szokásos nyári meteorraj, a Perseidák<http://www.origo.hu/tudomany/20100809-meteorok-hullocsillagok-perseidak-eros-aktivitast-jeleznek-2010re.html> maximuma augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszakára esik. Ekkor sajnos a telehold is az égen lesz, ezért csak kevés hullócsillag megpillantására van esélyünk. A legnagyobb aktivitás hajnalban, napkelte előtt várható, amelynek követésével érdemes a kivilágított városoktól távoli helyen próbálkozni. Ideális esetben úgy helyezkedjünk el, hogy a Holdat egy fával vagy egyéb tereptárggyal takarjuk ki, de akár hátat is fordíthatunk neki, amikor karosszékbe vagy fekvő pozícióba helyezkedünk.

Október

[Forrás: GoogleSky]A Praesepe nyílthalmaz (GoogleSky)

A Mars október 1. környékén a Rák (Cancer) csillagképben látható, ahol a Jászol vagy Méhkaptár (Praesepe) nevű nyílt csillaghalmaz közelébe jut égi útja során. A jelenségről a legszebb látványt kis nagyítású, nagy látómezejű távcsövek, kézi látcsövek adnak. Az általában szerény aktivitást produkáló Drakonida meteorraj egyes előrejelzések alapján október 8-án este nagyobb meteorhullást hozhat, és akár 100 hullócsillag is feltűnhet tőle óránként az égen. A viszonylag fiatal meteorraj már többször meglepte a megfigyelőket, amelynek anyagát a 21P/Giacobini-Zinner üstökös szórta szét az útja mentén. Sajnos a teleholdhoz közeli holdfázis jelentősen nehezíti a megfigyelést, és az aktivitás nagyságáról egyelőre csak bizonytalan előrejelzések vannak.

November

A hónap 12. napján az esti égen érdemes egy fényes csillagszerű égitestet keresni, amely belső bolygószomszédunk, a Vénusz lesz. Azért hasznos ezekben a napokban megtalálni a bolygót, mert hozzá viszonylag közel mutatkozik az egyébként nehezen azonosítható Merkúr egy halványabb csillagszerű pontként, látszólag mintegy 4 holdátmérő távolságban.

December

Az év utolsó havában december 10-én ismét teljes holdfogyatkozásra kerül sor. A jelenség azonban más lesz, mint a nyári fogyatkozás, mivel kísérőnk már a földárnyékban tartózkodik, amikor a látóhatár fölé emelkedik - és akkor még nappal lesz. Ennek megfelelően megpillantása nehéz feladat, ha nem tökéletesen tiszta a légkör. A Hold tehát már elfogyott állapotban, a földárnyékba merülve 15.50 körül kel fel, majd a fogyatkozás teljes fázisa hat perccel később véget is ér - ekkor kezd el a Hold korongja kibújni bolygónk árnyékából. A következő óra folyamán, amint egyre magasabbra emelkedik az égen, egyre nagyobb része válik világossá és jól láthatóvá, ahogy elhagyja a földárnyékot.

[Forrás: MCSE]
Az esti égbolt látványa december 10-én, a holdfogyatkozás után
<http://evkonyv.mcse.hu/jelenseg/?ev=2011&ho=12&nap=10&ora=18>


(www.origo.hu)



More information about the Lista mailing list