[VCSE-LevLista] A ballonprojekt mibenlétéről

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Júl. 24., V, 11:46:26 CEST


Szervusztok!


Többen kérdeztek a ballonprojektről. Ezért részletezem a lényegét most Nektek - a részletekről majd a táborban, nem itt  alistán beszélgetünk. A projekt egyik fő támogatója Hegedüs Tibor és a bajai Astrotech KKTÍ, akik a költségek kb. 30%-át viselik, a többit a VCSE (a pontos arányt majd később állapítjuk meg, hogyan is jön ki, úgyhogy ezek a számok még változhatnak). Az összköltség 100 ezer Ft felett lesz kicsivel.

A ballonprojekt lényegében véve egy hidrogénnel töltött léggömb. A cél az, hogy minél magasabbra feljusson, és onnét  világűrről és a Földről szép felvételeket készítsen. Célunk az, hogy legalább 35 km magasságig feljusson a léggömb, és akkor leszünk elégedettek, ha ezt a magasságot elérjük. Ebben a magasságban már csillagászati jelenségek is történnek, pl. meteorfelvillanások. Egyesek ezt a légköri határt már a "közeli világűrnek" nevezik, mivel a levegő olyan ritka ott, tehát valójában egy "közeli világűrben végrehajtott kísérletet" csinálunk.

A levegő ritkulása miatt a ballonban lévő gáz kitágul, majd a léggömb felrobban, és a szerkezet elkezd  lefelé esni. A zuhanást egy ejtőernyő lassítja, így a földetérése veszélyt nem jelent. Egy bizonyos tömeghatárig engedélyt nem kell kérni ilyen kísérletre, csak bejelenteni - a szükséges dokumentumok Hegyi Norbi tájékoztatása szerint már az ő kezében vannak. A projekt ötletadója Győrffy Ákos, a kivitelezés koordinátora Hegyi Norbert, a megvalósításban többen is részt vennek, pl. Benkő Imre, vagy Hegedüs Tibor illetve a Hegyháti Csillagvizsgáló is.

A léggömbön lesz többek közt egy fényképezőgép is. A fényképezőgép által sűrű időközben készített felvételek a kísérlet sikeres befejezése után elérhetők lesznek a VCSE honlapjáról. Speciális rádióvevő is lesz a léggömbön. A legfontosabb kellékek egyike pedig egy GPS-berendezés, aminek a jeleit venni fogjuk, és ebből tudjuk, hogy hova esik le a léggömb...

A projektről a februári Virtuális Csillagászati Klubon tartott előadást Norbi, ahol számos kérdés elhangzott, csakúgy, mint a decemberi elnökségi ülésen.

A felbocsátás tervezett időpontja augusztus első felére esik, a pontos dátumot később közöljük. A felbocsátás nyilvános, és várhatóan Hegyhátsálról fog történni.

Akit érdekelnek a részletek, a táborban tegye fel kérdését!

Üdvözlettel,
Csizmadia Szilárd
VCSE-elnök
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110724/2949c658/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról