[VCSE-LevLista] Fejes István (1939-2011)

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Jún. 22., Sze, 11:17:53 CEST


Röviddel 72. születésnapja előtt, nagy türelemmel viselt súlyos betegsége következtében június 11-én elhunyt Dr. Fejes István, a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriumának (KGO) nyugalmazott munkatársa, 1990 és 2003 között vezetője.

Fejes István egyetemi doktori fokozatát 1973-ban az ELTE-n, rádiócsillagászati témában szerezte (A csillagközi semleges hidrogén eloszlása a Virgo régióban). A fizikai tudomány doktora fokozatot 1988-ban ítélte oda neki a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a disszertáció címe „Az SS433 megfigyelése VLBI technikával” volt.

Rádiócsillagászként elindított Magyarországon egy sikeresen működő kutatócsoportot, amely a nagyon hosszú bázisvonalú interferometria (VLBI) asztrofizikai és geodézia alkalmazásaival foglalkozik. Részt vett az űr-VLBI technika kidolgozásában. A mikrohullámú űrgeodéziai megfigyelési technikákkal kapcsolatban az 1980-as években részt vett a GPS technológia előfutárának tekinthető Doppler-interferometriai eljárás kifejlesztésében. Vezető szerepet játszott a GPS technika hazai meghonosításában. Többször töltött hosszabb-rövidebb időt vendégkutatóként külföldön, főleg Hollandiában és Németországban. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatalabb generációra, a kutatói utánpótlás nevelésére. Rádiócsillagászati speciális előadásokat kezdett az ELTE-n, doktori témavezetéseket vállalt.  Szívén viselte a rádiócsillagászati frekvenciák védelmét, tagja volt az ezen őrködő európai szervezetnek (CRAF). A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU), a Nemzetközi Geodéziai Szövetség (IAG), a Nemzetközi Rádiótudományi Unió (URSI) mind aktív tagját veszítette el Fejes István halálával.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110622/7c2207d0/attachment.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról