[VCSE-LevLista] 2011 MD: egy, a napokban felfedezett, foldsuróló meteoroid (nem kisbolygó)

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Jún. 27., H, 11:59:01 CEST


A 2011 MD kisbolygóról készült újabb mérések szerint az égitest mérete 8 és 18 méter között van. Pályája erősen hasonlít a Földére, bár a Naptól kicsit messzebb húzódik, mint saját bolygónké. Keringési ideje 396 nap, pályasíkja 2,4 fokot zár be a Föld pályasíkjával.

Hétfő este rendkívül közel, mindössze 12 ezer kilométerre halad el a Föld mellett egy autóbusz méretű kisbolygó. Noha becsapódásra a számítások szerint nem kerül sor, az égitest a GPS-műholdaknál is közelebb jön hozzánk. Ekkora égitestet ennyire közel még nem figyeltek meg. Méretét korábban 9 és 30 méter közöttire becsülték, ezt most 8-18 méterre szűkítették. Részletes háttér az égitestről és közelítéséről vasárnap esti cikkünkben<http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110626-2011-md-foldkozeli-kisbolygo-nem-csapodik-be-de-12.html>.

Folyamatosan várhatók képek az égitestről, egyelőre Peter Lake felvételeit mutatjuk be. Az ausztrál asztrofotós bolygónk déli féltekéjéről örökítette meg a közelünkben elhaladó égitestet. A kisbolygót június 26-án, hazai időben 9.00 körül csípte el 50 centiméter átmérőjű távcsövével. Az égitest a legnagyobb közelség idején is csak +11 magnitúdó<http://hu.wikipedia.org/wiki/Magnit%C3%BAd%C3%B3> fényességű, tehát szabad szemmel ekkor sem látszik. A legkisebb távolságot követően gyorsan halványodik, miközben egyre messzebb kerül bolygónktól. Azonosítására Ausztráliából és Új-Zélandról adottak a legjobb lehetőségek, majd az égitestet távolodóban még Délkelet-Ázsiából, Kínából és Japánból van esély elcsípni, de megtalálásához mindvégig pontos csillagtérkép szükséges.


Forrás (képek ott találhatók): http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20110627-2011-md-kisbolygo-foldkozeli-egitestek-kep-es-animacio-a-kozeledo.html



Saját megjegyzésem: a http://www.konkoly.hu/evkonyv/meteor/meteor.html linken elérhető szakcikk szerint a néhányszor tíz méternél kisebb méretű égitest meteoroid, nem kisbolygó, tehát ha be is csapódna, nem okozna nagy katasztrófát (az 1908-as Tunguz-eseményt egy 200 m-es égitest okozhatta).
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110627/3ae300e5/attachment.htm>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról