[VCSE-LevLista] Jönnek a Drakonidák októberben

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Okt. 8., Szo, 15:24:17 CEST


Emlékeztetőül: jönnek a Drakonidák ma este az előrejelzések szerint. Egész szép kitörés várható. Bár nem néz ki túl jó idő, azért még bármi lehet, illetve felhőlyukakban is lehet látni azért meteorokat, este 8 és éjfél között, legerősebben 10 óra körül. Ha valaki látna valamit vagy fotózna, örülnék, ha megírná ide. Sz.

--------------
Október 8/9-én éjjel, legvalószínűbben október 8-án 22 óra körül visszatérnek az Októberi Drakonidák meteorraj tagjai. Ez a meteorraj a 21P/Giacobini-Zinner üstökösből származik. 1933-ban és 1946-ban nagyjából tízezer meteort lehetett megfigyelni ebből a rajból - egyetlen óra alatt! 2011-ben ismét közeli visszatérésre, és ezért nagy meteoraktivitásra lehetne számítani - ha a Hold nem lenne négy nappal a telehold előtti fázisában. Ha nem lenne fenn a fényes Hold az égen, akár óránkénti 1000 meteort is láthatnánk 2011. október 8-án sötétedéstől az éjfél utáni órákig, legerősebben este 10 óra körül.  Mivel azonban a Hold bevilágítja az eget, a halványabb rajtagokat a Hold erős zavaró fénye miatt nem lehet szemmel megfigyelni, ezért jó, ha percenként egy meteorra számíthatunk. (Óránként tehát 60-ra, egyes bátrabb előrejelzések szerint 100 db/órára.)  Azonban ezért a látványért is érdemes kimenni! A megfigyelést - amelyre csak derült idő esetén kerülhet sor - mindenkinek javasoljuk.



A várható nagy meteorzápor miatt a Nemzetközi Meteoros Szervezet illetékes szakcsoportja feljavította videómeteoros programját, hogy képes legyen a sok meteor detektálására. Ennek telepítése a videókamerákkal észlelőknek melegen ajánlott.



--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111008/2c8822e5/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról