[VCSE-LevLista] WG: [Leonidak] A VCSE magaslégköri ballonprojektje

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Okt. 31., H, 13:13:59 CET


Sziasztok!

Csizmadia Szilárd kérésére és helyett, írom ezt a tájékoztatót.

Ma sikeresen "elrajtolt" a Vega Csillagászati Egyesület magaslégköri ballonja.

Követhető a http://arps.fi oldalon, a ballon hívójele HG1BEN
Jelenleg, az utolsó rádiójel alapján már 20 426 m magasban jár..

Az egyesület  2011. október 31-én, délelőt egy hidrogénnel töltött ballont bocsátott fel a Hegyhátsáli Csillagvizsgáló <http://www.observatory.hu> udvaráról. Európában még sosem értek el kb. 38-40 km-es földfelszín feletti magasságot ilyen ballonokkal: célunk legalább 38 km-es magasság elérése. Ez a magasság már a közeli világűr magassága.

A ballon kb. 1 kg-nyi mérőműszert visz magával. A ballon sodródásából mérni fogjuk a magaslégköri szeleket, amelyekről ebből a magasságból viszonylag kevés mérési eredmény áll rendelkezésre. Ezek a szelek befolyásolják például azt, hogy egy kisebb meteorit pontosan hol ér talajt: a meteoritok felkutatását tehát felgyorsíthatjuk a mérési eredmények ismeretében. Ezen felül mérni fogjuk hőmérséklet magasság szerinti eloszlását, a távoli villámok rádiózaját, és kb. 900 felvételt szeretnék készíteni ebből a magasságból. A közeli világűr alsó határán végrehajtott kísérleteket tagtársaink, barátaink és a VCSE szponzorálja.
Ebben a Magyarországon, de céljait tekintve Európában is egyedülálló kísérletet a Vega Csillagászati Egyesület elnöksége egyetemi hallgató tagjaiból álló munkacsoportra bízta, amelyben a győri Széchenyi Egyetem hallgatója, Hegyi Norbert (projektvezető), az ELTE TTK hallgatói (Nehéz Dóra meteorológus és Győrffy Ákos csillagász) hallgató vesz részt. A rendkívüli fontosságú rádióamatőr munkákat Benkő Imre felnőtt tagtársunk végezte. A ballon elkészítéséhez sokan: Mucs Béla, Hegedüs Tibor, Hosszú József, Ferenczi Róbert és sokan mások nyújtottak segítséget (a VCSE-tagokat nem is említve).
Kapcsolatok: Dr. Csizmadia Szilárd egyesületi elnök (70-2835752, vcse at vcse.hu<mailto:vcse at vcse.hu>), illetve Hegyi Norbert projektvezető (30-4776763, hegyin at gmail.com<mailto:hegyin at gmail.com>)

Amcsüdv:
MoJo
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111031/9a5b26a7/attachment.html>
--------- következő rész ---------
An embedded and charset-unspecified text was scrubbed...
Name: ATT00001.txt
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20111031/9a5b26a7/attachment.txt>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról