[VCSE-LevLista] A Nibiruról, a maják naptáráról, 2012-ról és egyéb sületlenségekről...

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Sze. 22., Cs, 11:08:29 CEST


NASA: Nincsenek a világvégére utaló jelek és számítások
[origo]<http://origo.hu/irjon/index.html>|2011. 09. 20., 16:07|

Pusztító bolygóegyüttállásról, hatalmas becsapódásról, pólusváltásról, a Föld forgásának változásáról hallunk a 2012-es évvel kapcsolatban. Mekkora a 2012-es világvége-jóslatok valóságtartalma a NASA szakértői szerint?

[Forrás: AFP/NASA]

A jövő év felé közeledve várhatóan egyre szaporodnak az aktuális világvége-jövendölések. A téma "klasszikusa" a 2012 című film<http://www.origo.hu/idojaras/20091126-2012-roland-emmerich-katasztrofafilm-mozi.html>: ez a földi élet totális pusztulását ábrázolja, amit csak a kiválasztott kevesek élnek túl, Noé bárkájának high-tech változatai segítségével. Az évszám a maja időszámítás félreértelmezéséből adódik. A NASA a témával kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszolt honlapján.

Mekkora veszély leselkedik a Földre 2012-ben? Sok helyen olvasni az interneten, hogy a világvége 2012 decemberében fog bekövetkezni.
NASA: Semmilyen szokatlan dolog nem fog történni 2012 decemberében a Földdel. Bolygónk gond nélkül fog tovább keringeni pályáján, és ezt teszi még több milliárd éven keresztül. A tudósok a Föld minden pontján tisztában vannak vele, hogy nem lesz világvége.

Mégis, mi a sok helyen olvasható 2012-es világvége jóslatok alapja?
A történet azzal kezdődött, hogy egy nem létező bolygót, a Niburut egyesek felismerni véltek ősi sumér forrásokban. Szerintük az elődeink által felfedezett bolygó a Föld felé tart. Első alkalommal az ütközés okozta katasztrófát 2003 májusára jelezték, de amikor nem történt semmi, tovább tolták a feltételezett időpontot 2012 decemberére. Utána mindezt összekapcsolták a maja naptárban egy nagyobb ciklus előre jelzett végével, ami 2012 téli napfordulójára esik. Ennek értelmében a világvége legújabb feltételezett időpontja 2012. december 21. lett.



Véget ér a maja kalendárium 2012. december 21-ével?
Nem, a maja kalendáriumban is december 22. következik, majd 23. és 24., nem sokkal később pedig a 2013-as év - és így tovább.

Előfordulhat a Naprendszerben a bolygóknak olyan térbeli együttállása, amely veszélyes hatással lenne a Földre?
Egyrészt nincs jelentős bolygóegyüttállás ezekben az években. Ám ha lenne is valamilyen sajátos térbeli helyzet (például a bolygók valamely irányból nézve egymás mögött mutatkoznak, mint arra ritkán, de már sokszor volt példa), az semmilyen káros hatással nem lenne a Földre. Decemberben a Nap a Tejútrendszer belső területe irányában mutatkozik az égen, mint minden évben - de ennek sincsen semmilyen hatása.

[Forrás: Ecran Large/Columbia Pictures]
Teljes a pusztulás a 2012 című filmben

Valóban nem létezik a Niburu vagy a Planet-X (X-bolygó), tehát egy olyan égitest, amely közeledik felénk, és bolygónkat pusztulással fenyegeti?
A Niburu és a hasonló bolygók létezése az interneten terjedő álinformáció, alap és valóságtartalom nélküli álhír. Ha lenne olyan bolygó, amely 2012 végén a Föld közelébe kerülhetne, azt a csillagászok már évekkel ezelőtt észrevették volna, és most már akár szabad szemmel is látható lenne. A Niburu nem létezik, akárcsak az egyéb hasonló, feltételezett égitestek. Ugyanakkor sok apró, részben ismeretlen objektum van a Neptunuszon túl, ezek a Plútó és társaik, de ők ott is maradnak a következő milliárd évben.

Mi a pólusvándorlás elmélete? Elképzelhető, hogy a Föld kérge 180 fokos szögben elforduljon bolygónk magja felett néhány nap alatt?
A Föld kérgének ilyen mértékű elfordulása, vagy a tengelyforgás jelentős és gyors megváltozása nem lehetséges. A kontinensek lassú mozgást végeznek, például az Antarktisz területe néhány millió évvel ezelőtt közelebb volt az Egyenlítőhöz - de gyors változás itt nem lehetséges, és a kontinensek mozgásának nincs hirtelen és drasztikus hatása a Föld tengelyforgására. A bolygónk mágneses terének polaritásában mutatkozó csere, tehát a pólusváltás jelensége időnként előfordul. Ilyen eseményekre közel 400 ezer évente kerül sor, azonban ez független a tengelyforgástól. Jelenleg nincs olyan jel, ami arra utalna, hogy a következő néhány évszázadban mágneses pólusváltás lenne. De ha ilyen mégis bekövetkezne, ezt is túlélné bolygónk és rajta az élővilág - mint ahogy arra már sokszor sor került a földtörténeti  múltban.

Eltalálhatja bolygónkat valamilyen nagy meteorikus test 2012-ben?
A Földet folyamatosan bombázzák kisebb-nagyobb testek a világűrből. Nagy becsapódásokra viszonylag ritkán kerül sor, az utolsó ilyen 65 millió évvel ezelőtt történt, ami többek között a dinoszauruszokat is kipusztította. Jelenleg a csillagászok folyamatosan keresik a veszélyes objektumokat. Pillanatnyilag egyetlen ismert égitest sem veszélyezteti becsapódásával a Földet. Az előrejelzések alapján semmilyen nagy becsapódás nem várható 2012-ben.

[Forrás: AFP/SPL]

Várhatók-e nagy napkitörések és ezzel kapcsolatos veszélyek 2012-ben?
A naptevékenység 11 éves ciklus szerint változik, és a maximumok környékén mindig erősebb aktivitás, nap- és koronakitörés jellemző. Csillagunk aktivitása főleg a műholdas távközlést és helyzetmeghatározást veszélyezteti, amire próbálnak is felkészülni a szakemberek a rendszerek fejlesztésével. Erős naptevékenység lesz jellemző 2012 és 2014 között végig, de nem várható semmilyen extra esemény kifejezetten 2012-ben.

[Forrás: AFP/NASA]

Hogyan vélekednek a NASA szakemberei a világvégéről?
Nincs igazán miről vélekedni, ugyanis nincsenek olyan megfigyelések vagy számítások, amelyek világvégére utalnak. A 2012-es világvége-jóslatoknak nincs valós alapja, mindegyik a fantázia szüleménye.

Kommentálja ön is<http://www.origo.hu/tudomany/komment/20110919-vilagvege-2012ben-az-igazsag-niburu-planetx-napkitores-polusvaltas-becsapodas.html#kommenter>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110922/72c4b165/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról