[VCSE-LevLista] Műhold

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2011. Sze. 23., P, 13:55:27 CEST


Szervusztok!

Bár én nagyon unom ezt a "leesik a műhold, mi lesz, ezt kell nézni mindenkinek most"-típusú érdektelen és idegesítő nótát, mégis többen kérdeztek róla, főleg, hogy merre jár, hol ég el.

Ennek a 6,5 tonnás műholdnak az aktuális pályája itt látható:

http://www.infosatellites.com/uars-satellite-tracking-norad-21701.html

Ebből lehet megbecsülni, hol fog elégni (kb. 80 km-es magasságban kezd el felizzani, és ha elég, akár a teleholdnál is fényesebb lehet, akár nappali égen is látható).

Nem a fényes meteorjelenség miatt érdekes ez, amit esetleg láthatunk-fotózhatunk. Aki csak erre koncentrál, az valójában nem is a természetet szereti, csak egy nagyszerű fényképpel akar villogni, és nagyon nagy tűzijátékban akar gyönyörködni - egy augusztus 20-inál is nagyobban. A lényeg ugyanis:

becslések szerint 1 a 3200-hoz az esélye, hogy valakit agyonütnek a műhold lehulló darabjai: szerintem ez az egyetlen, amiért érdemes figyelmet fordítani rá, ugyanis ez nem kevés (pl. egy halálos síbaleset elszenvedésének az esélye 1 a negyvenezerhez, ez a műhold tehát sokkalta veszélyesebb, mint síelni télen!!!). Most már legalább láthatjuk, hogy végre a világűr közeli tartományait is sikerült úgy teleszemetelni, hogy az életveszélyes legyen - nemcsak a földfelszín okoz környezeti ártalmakat ma már. És ehhez elég volt alig 54 év... (1957-ben bocsátották fel az első műholdat.)

Üdv,
Szilárd


--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20110923/99a09f82/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról