[VCSE-LevLista] Mai együttállás

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Feb. 26., V, 18:28:37 CET


Sziasztok!

Bár a Hold-Vénusz együttállás tegnap volt a legszebb, a Hold-Jupiter meg holnap lesz a legszorosabb, az imént Berlinből is kiderült az ég, így vetettem egy pillantást szabad szemmel rájuk. Nagyon közel látszanak egymáshoz, tíz-tizenöt fokon belül vannak egymáshoz képest, balról-jobbra (vagy inkább fentről lefelé, ha valakinek az égi keletről-nyugatra meghatározás nehezebben menne...) a Jupiter, a Hold, és végül a Vénusz látszik (a két fénypont közül a Vénusz jelentősen fényesebb a Jupiternél). Remek és nagyon ritka látvány, évekig nem látni ilyesmit, úgyhogy érdemes még megnézni a következő két-három órában, amíg le nem nyugszanak!

A Holdon még szabad szemmel is gyengén, de látható volt a hamuszürke fény, távcsővel meg jól kivehető ma, de ez a helyi légköri tisztaságnak is függvénye.

Mindenkit biztatok, nézzen ki az ablakon, ha az ablak jó felé (nyugatra) néz, egyébként meg ezért érdemes két-három percet kimenni a szabadba most este!

Jó észlelést:
Szilárd

-----
Az 1% felajánlásához a VCSE adószáma: 189 537 21-1-20. Kérlek Titeket, segítsetek minél több 1%-ot összegyűjteni a VCSE-nek!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120226/632016c4/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról