[VCSE-LevLista] Fw: Mare Crisium szöveg

Preczlik Gábor preczlikg at freemail.hu
2012. Jan. 12., Cs, 12:08:01 CET




  
  
  
  
 
 sziasztok, a mellékelt képen Mare Crisium kicsinyitett képe látható a mai Hold képemen.
 A felvétel 2012. január 11-én hajnalban kevéssel "nulla óra" után készült (RC 500/4000, Gemini mechanika, kézi vezérlővel követve, élesítő ráccs nélkül), több mint tízpercnyi "videózás" eredményeképpen. Nagy nyugtalanság 4/10 és még épp jó átlátszóság 7/10 mellett, már amennyire a fényes Hold miatt ez megállapítható, de mindenképpen ekkor még felhőtlen égen. Ezen a fotón kicsit sötétre vett fényviszonyok utóbb már nem bizonyultak helyesnek, utólag már nehéz kozmetikázni. Primer fókusz, szűrő:Astronomik ProPlanet-807 CCD-szűrő, élesítés szemmel monitoron át. Wavelet ráccsal élesítve.
 A kép tizenegyezer képből lett válogatva (mérete13Gb.!), végül kb száz képből átlagoltam ki. A Mare Crisium átmérője 638 km. Érdemi fotózására elsősorban teleholdat követően van csak lehetőség, mivel ez az első negyed előtti időszakban nehéz feladat lenne.
   Két felhőzóna között volt némi idő Holdazni. Két kudarcos próba után, harmadszorra végül sikerült kipróbálni a DMK 41AU02.AS fekete-fehér kamerát. Már késő délutántól derült volt, de a felhők határa épp " fejünk fölött " ide-oda mozgott. A keleti horizont felé tartó felhők pedig este tíz óra tájban már megközelítették a keleti horizontot. Nyugat felől azonban nagy sebességgel érkezett egy széles és vastag felhőréteg:  kettő óra körül "befutottak" az első felhők. A hőmérséklet már 11 órakor fagypont alatt volt, a csillagvizsgálóban is csupán három és fél fokot mutatott a kijelző. Nagyon erős párásodás volt jellemző, amely rögtön oda is fagyott.  Preczlik Gábor    
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120112/167d580c/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról