[VCSE-LevLista] Mai kép és egyesületi információk

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Júl. 3., K, 09:28:18 CEST


2012. július 3.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

Kedves Barátaim!

Egy komoly ínhüvelygyulladás komolyan korlátozta, hogy mennyit és mikor gépelhetek, pihentetni kellett a kezem. Most már kissé jobban vagyok. Mivel sokan kérték, az APOD képeit magyarítással továbbküldöm ismét, de mert ez a betegség könnyen kiújulhat, lehetséges, hogy megint lesznek kihagyások.

A mellékelt képen a Cassini űrszonda felvétele látható. A Szaturnusz bolygó hatalmas, sárgás gömbje előtt a bolygó legnagyobb holdja, a kissé narancsvöröses Titan látható. A vékony vonalak a Szaturnusz gyűrűjének részei, és a gyűrűnek a bolygóra vetett árnyéka is jól látszik a bolygó felületén. A bolygónak a képen felül látszó részén felhők láthatók.  A korábbi mérésekből tudjuk, hogy a Titan felszínén folyékony metánból való tengerek, tavak és folyók vannak. A legújabb mérések szerint a felszín alatt, a hold külső köpenyében azonban vízből álló, elzárt óceánok is lehetnek.

A nyári táborba 17 jelentkező van eddig (a jelentkezések időrendjében): Csizmadia Tamás, Zelkó Zoli, Csizmadia Szilárd (saját sátorban), Ódor Zsófia, Oláh Patrícia, Borsos Gréta, Szarka Balázs, Szente Hajni, Horváth István, Csizmadia Ákos (néhány éjszakára), Balogh Lilla, Henczi Zoli, Bíró Zsófia (Győr), Takács Piroska, sátorban: Rezsabek Nándor+2 fő (néhány éjszakára). A ház megtelt, de az Egyesületnek vannak sátrai, amelyek viharállóak, egyáltalán nem kell félni sem hidegtől, sem beázástól. Ugyanakkor a sátrazás külön kaland, nagyszerű tábori élményt nyújt! A tábort az MCSE támogatja, így lehetőség nyílt a korai jelentkezési határidő meghosszabbítására: a következő hat jelentkező is azon az áron jöhet, mintha jún. 25-e előtt jelentkezett volna! Kérek mindenkit, hogy ha még nem tette volna meg, a részvételi díját legyen szíves befizetni, illetve mindenkit biztatunk még a jelentkezésre, hiszen csodálatos éjszakákban, jó programban és társaságban lesz részünk!

Július 15-én jupiterfedés lesz, részletek a http://www.vcse.hu weblapon.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120703/f50b4a75/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: saturntitan2_cassini_1200.jpg
Type: image/jpeg
Size: 207965 bytes
Desc: saturntitan2_cassini_1200.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120703/f50b4a75/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról