[VCSE-LevLista] A Pluto ötödik holdja

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Júl. 11., Sze, 09:39:16 CEST


Kedves Barátaim!

Az imént kaptam értesítést a Nemzetközi Csillagászati Unió Távirati Központjából, hogy felfedezték a Pluto ötödik holdját is. Az új hold ideiglenes jelölése S/2012 (134340) 1, végleges elnevezése később (akár évek múlva) történik meg.

A felfedezést Showalter, Weaver, Stern, Steffl, Buie, Merline, Mutchler, Soummer és Throop amerikai csillagászok tették. A felfedezéshez a Hubble űrtávcsövet használták. A felfedezéshez 14 képet készítettek (mindegyik több kép összeadásából készült), és mind a 14 képen jól látszik az új hold. A Pluto most felfedezett ötödik holdja csak 27 magnitúdós (V-ben), vagyis rendkívül halvány. Pontos mérete nem ismert, de az előzetes becslések szerint 10-25 km közötti holdról lehet szó. Pluto körüli keringési ideje 20,2 nap, és majdnem pontosan 1:3 arányú rezonanciában van a Charon nevű, 1978-ban felfedezett Pluto-holddal.

A hold részletesebb adatait később lehet megállapítani, több megfigyelésből. Nyilván sokat segít majd, ha néhány év múlva az úton lévő New Horizons űrszonda megérkezik a Plutohoz és közelfelvételeket készít róla.

Üdv,
Szilárd


További információk a(z) Lista levelezőlistáról