[VCSE-LevLista] Tábor: aug. 11-18.

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Júl. 12., Cs, 13:02:26 CEST


Kedves Listatagok!

A napon mostanában nagyon szép napfoltok láthatók. Érezhetően már közeledik a napfoltmaximum. A mellékelt kép a SOHO űrszonda tegnapi felvétele valami nagyon nagy napfoltról. Aki pedig eljön a táborba, maga is észlelhet biztonsággal napfoltokat! (Már 17 állandó résztvevő, és 5 időszakos lakója van a tábornak.)

Az alábbi tábori felhívást elküldöm Nektek is, hogy aki edidg nem jelentkezett, annak még nem késő, illetve hogy további kedvet csináljak a táborozáshoz. Elsősorban a nyugati határszélen élő összes amatőrcsillagász társaknak szól ez a levél, de aki tud, szeret és képes utazni, annak akkor is érdekes lehet, ha másfelé lakik.

2012. augusztus 11-18. között szervezzük meg idei nyári táborunkat, majdhogynem a Balaton partján, a Keszthelytől alig pár km-re lévő Sármelléken, amelyre - korlátozott számban - a környékbeli és távolabbi érdeklődőket szeretettel várjuk! Ez már a 22. táborunk lesz, amit folyamatosan minden évben megszervezünk 1993 óta, minden évben (néha évente kétszer is) egy-egy zalai faluban. Ahogy általában megszokott, idén is a fő attrakció a Perseidák maximumának és leszálló ágának észlelése lesz, de emellett éjszaka szeretnék sokat mélyegezni is.

Zala megye sötét egeiről is ismert, ennek egy kissé pejoratív változata a "sötét Zala" kifejezés, de mint az alábbi webcímen is idézik egy BAZ-megyeitől, valójában más jelent:

"Egy táborban így sóhajtott fel egyszer valaki: De gyönyörű sötét a zalai égbolt! Ezért terem itt olyan sok csillagász." (http://www.zalaihirlap.hu/hetvege/20100911_az_emberiseg_nagy_reszetelese)

A táborba a szervezők visznek egy 25 cm-es Newtont és egy 13 cm-es Makszutov-Cassegraint GoTo-s mechanikákon, a nagyobbikra lehet majd fényképezőgépet is csatlakoztatni, a primer fókuszba és fiahordóként is, így az is fotózhat a saját masinájával, akinek nincsen saját távcsőve és/vagy mechanikája. E két távcső a közösséget szolgálja, az is sokat láthat tehát, aki nem hoz saját távcsövet. Ezeken felül lesznek ott kisebb-nagyobb egyéb távcsövek is, CCD-kamerák, mélyég-szűrők, jó égbolt, meteorészlelő csoportok, jó társaság, nappal jó előadások és kellemes programok stb. Meglátogatjuk a keszthelyi szabadstrandot a Balaton partján, és a Rezi várromot, amely még egy tatárjárás előtt épült vár maradványa. Fiatalokat, időseket, kezdőket, középhaladókat, gyakorlottakat egyaránt várunk. Két fürdőszoba és három WC áll rendelkezésre kőházban, ezért a létszámot szeretnénk 24-28 főben maximálni.

A részletes program, jelentkezési lap és árak, program, információk a

http://www.vcse.hu/tabor/tabor2012/tabor2012.html

Már csak sátorban van hely. A következő öt jelentkezőnek tudunk mi is sátrat biztosítani, az utána jövőknek maguknak kell sátorról gondoskodni. Részvételi díjak étkezés nélkül 6000 - 9000 Ft között, étkezéssel (csak ebéd és vacsora) 15 000-18 000.- Ft között váltakoznak (részletekért lásd az említett honlapon lévő doc-file-t).

A tábort a VCSE, az MCSE Zalaegerszegi Csoportja, a TIT Öveges József Egyesület, az AAK szervezi, a Magyar Csillagászati Egyesület komoly anyagi támogatásával, amit itt köszönünk meg.

Kérdésekkel forduljatok hozzám bátran.

Üdvözlettel,
Csizmadia Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120712/83ba67c6/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: latest.jpg
Type: image/jpeg
Size: 330262 bytes
Desc: latest.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120712/83ba67c6/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról