[VCSE-LevLista] Távcsőkölcsönzés

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Júl. 16., H, 17:23:12 CEST


Kedves Barátaink!

Az Egyesületnek van egy itt-ott ütött-kopott 70/900-as refraktora. Valójában ez csak azt jelenti, hogy  egy-két csavar hiányzik innen-onnan, ami nem vészes, amúgy a távcsővel jól lehet észlelni, elsősorban Holdat, Vénuszt, Jupitert és holdjait, a Szaturnuszt, holdfogyatkozásokat, Napot, nyilthalmazokat, némely fényesebb ködösséget. Egy 17 és egy 10 mm-es okulár van hozzá. Fotó itt található róla:

 http://makszutov.hu/termek/sw_70r_eq1

Ugyanitt sok lelkendező leírást, tapasztalatot is lehet erről a típusról olvasni. (Csak éppen a mi távcsövünk nem a fotón látható fekete, hanem narancssárga tubusú.) Ideális műszer annak, aki:

1./ Kezdő, és szeretne ismerkedni a lehető legamatőrebbként az égbolttal, a távcsövekkel, tapasztalatokat szerezni.

2./ Gyakorlottabb amatőrcsillagász már, de nincsen jó észlelőhelye, és olyan távcső kell neki, amit könnyen kézbe vesz, vállára akaszt és messzire cipel;

3./ Ablakból, erkélyből tud csak észlelni.

4./ Szereti észlelni a Jupitert, a Holdat, kettőscsillagokat- és nyilthalmazokat, esetleg fényesebb galaxisokat, amik egy ekkora műszerrel már jól láthatók (azért van vagy 40-50 galaxis, amit ez a műszer is nagyon szépen megmutat már szakavatott kézben).

5./Már sokat észlelt más távcsövével, de nincsen pénze sajátra.

Egyébként személy szerint nekem is van egy ilyen műszerem, és nagyon kedvelem! De most a VCSE ugyanilyen műszeréről van szó. Egyesületi tag ingyen, nem egyesületi tag vagy aki idei tagdíját még nem fizette be, az pedig 2500.- Ft-ért kikülcsönözheti legfeljebb egy évre, pontosabban a mostani nyári tábor végétől a következő nyári tábor kezdetéig, vagy tetszés szerinti rövidebb időszakra. (A kölcsönzési díj a kölcsönzés hosszától független.) Aki kikölcsönzi, az maga gondoskodik arórl, hogy elvigye, és épségben visszahozza. Aki ki szeretné kölcsönözni, azt kérem, a vcse at vcse.hu e-mail címre írjon egy e-mailt, nevével, címével.

Annak szeretnénk adni, aki hazsnálja, észlel vele, néhanapján az ég felé fordítja. Ha többen is jelentkeznek érte, annak adjuk, aki megígéri, hogy egy-két szöveges leírást küld mélyegekről, Holdról, stb. De nem az a lényge, hogy valaki ontsa az észleléseket, ez nem is feltétel, hanem az a lényeg, hogy amikor kedve van, és a derült idő egybeesik egy szabad estéjével, megnézhessen ezt-azt maga is az égbolton.

Fotózásra a távcső maga jó lenne, de az állvány alkalmatlan rá.

Akinek további információra lenne szükjsége, kérem, bátran írjon nekem. Minden kérést tekintetbe veszünk, amely augusztus 9-ig e-mailben beérkezik! Ha addig valaki nem szeretné kikölcsönözni a műszert, akkor minden későbbi kérést is figyelembeveszünk.

Üdvözlettel,
Csiymadia Szilárd
elnök, VCSE
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120716/5dfc2c78/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról