[VCSE-LevLista] bemutatók

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Júl. 29., V, 21:45:36 CEST


Kedves Listatagok!

Péter leveléhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy (1) mindezeket a hatalmas élményeket a Hubble és egyéb űrtávcsövek, űrszondák csodálatos képei korában keltette egy - mondjuk ki - teljesen átlagos távcsővel, teljesen átlagos emberekben, és olyanokban, akik soha semmi csillagászat, fizika, matematika, természetrajz iránt nem érdeklődtek. Ez nagy teljesítmény, aminek két alkotóeleme van: a távcső és a bemutató személyisége. (2) Az Egyesületnek van ugye egy kölcsönözhető 7 cm-ese, amiért eddig senki nem jelentkezett, de ahogy Bognár Tamás tegnapi lelkesítő leveléből is látszik: már azzal is rengeteg mindent lehet látni, megmutatni!

Családtagoknak, barátoknak, utcabelieknek is érdemes bemutatót tartani. Főleg, ha első negyed körül van a Hold.

Mit lehetne zárszóként mondani? Talán azt, hogy bár máris 26 jelentkezőnk van a nyári táborba, még mindig érdemes jönni, jelentkezni, hiszen magunk is megtapasztalhatjuk ezeket az élményeket - egy jó közösségben!

Üdv, és gratulációm Péternek:
Szilárd

________________________________
Von: lista-bounces at vcse.hu [lista-bounces at vcse.hu]" im Auftrag von "Bánfalvi gm [banfalvi54 at gmail.com]
Gesendet: Sonntag, 29. Juli 2012 20:48
An: lista at vcse.hu
Betreff: [VCSE-LevLista] bemutatók

Kedves Listatagok!
Minden kedves, távcsővel rendelkező barátomat arra bíztatom, hogy akár a legkisebb távcső birtokában is tartsatok távcsöves bemutatókat a közeli barátoknak, családtagoknak, de akár ismeretlen érdeklődőknek is.
Én minden ilyen alkalmat nagy élményként élem meg. Látni a távcsőbe pillantó gyermekek és felnőttek csodálkozását, a legkülönbözőbb csodálatot kifejező szó, kifejezés hagyja el a szájukat.
A Disz téren már többedszer fordult elő, hogy a távcső láttán körülvesznek az addig zajongó, néha trágárkodó, és máskor is hangos fiatalok. Azt hihetnéd, hogy félteni kell a távcső könnyen elemelhető egységeit, de nem ez történik.
A távcső lencséin át megpillantott, számukra csodaszámba menő látvány fegyelmezetté, csodálkozóvá és - ti is lássatok csodát-, tisztelettudóvá teszi őket. Eszükbe sem jut elemelni valamit. „Ez gyönyörű, zsír, fantasztikus, nagyon szép” kifejezésekkel díjazzák azt, amit megéltek. Hamarosan idősebb felnőttek jelentek meg, akik láthatóan és hallhatóan a siserehadhoz tartozó szülők, felnőtt testvérek és nagyszülők messzebbről ide citálva nyilatkoztak úgy, hogy bizony megérte.
Természetesen voltak szép számmal a sorukat udvariasan kiváró alkalmi és visszatérő ismerősök, de még lánybúcsún csillagot választó menyasszony is.
Próbáljátok meg, az örömszerzés élménye mindent megér. Még azt is, hogy éjfél előtt sem igazán látszik a hazatérés lehetősége a folyamatosan érkező és cserélődő közönség miatt, de éppen ezért megéri sokadszor elmondani a Hold és a bolygók keletkezését, a holdi viszonyokat, a változások okait és még sok-sok mindent ami csillagászat és űrhajózás.
Az alábbi linken elérhető beharangozó is megtette hatását, de a messziről „hivalkodó” távcső talán még többeket csalogatott a bemutatóra.
Továbbra is lelkes és lelkesítő üdvözlettel:
Bánfalvi Péter
http://zegtv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=5430
http://zegtv.hu/index.php?mod=hr&hr_id=5440

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120729/70b2fded/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról