[VCSE-LevLista] Közgyűlés, észlelőhétvége: rövid beszámoló

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Május. 2., Sze, 14:25:47 CEST


Szervusztok!

Szeretnék arra kérni mindenkit, hogy a honlapunkon egy kis galéria összeállítása céljából legyen szíves nekem a vcse at vcse.hu címre elküldeni a hétvégén, a közgyűlésen és az észlelőhétvégén készített fotóit! Köszönöm szépen előre is.

Hétvégén megtartottuk a közgyűlésünket, amelyen a tagdíjakat változatlanul hagytuk, a beszámolókat elfogadtuk, az alapszabályt kicsit módosítottuk az új civil törvény előírásainak megfelelően, és megválasztottuk tisztségviselőinket a 2012-2014-es időszakra az alábbiak szerint (29-en szavaztak):

Elnök: Csizmadia Szilárd 28 szavazattal (1 szavazatot kapott még Zelkó Zoltán)
Alelnök: Zelkó Zoltán 27 szavazattal (1 szavazatot kapott Csizmadia Szilárd még, egy valaki pedig nemmel  szavazott Zolira)
Titkár: Csizmadia Tamás 26 szavazattal (szavazatot kapott még: Bánfalvi Péter (1-et), Szente Hajnalka (1-et), Győrffy Ákos (1-et))
Ellenőr: Bánfalvi Péter (28 szavazattal, Mikics Károly 1 szavazatot kapott)
Elnökségi tagok: Csizmadia Ákos (27 szavazat), Mikics Károly (27 szavazat), Szente Hajnalka (26 szavazat), Győrffy Ákos (20 szavazat), rajtuk kívül még kapott szavazatot, de a kevés rájuk adott szavazat miatt nem lettek elnökségi tagok: Srágli Attila (1), Csizmadia Tamás (1, de ő titkársága miatt automatikusan tagja az elnökségnek), Bedő Veronika (1), Nagy Viktor (1)-

Vastag betűvel szedve (akinél ez megjelenik...) a megválasztottak. Gratulálok mindannyiuknak, és mindenkinek köszönöm, aki a választásban részt vett! A közgyűlésen egyébként 18-an voltak jelen, ami szerintem jó létszám.

Az észlelőhétvége első estéjén tizennégyen voltunk öt különböző távcsővel, a második estén hatan, akkor már csak a 25 cm-est állítottuk fel. Persze, ezen a második estén többet láttunk és érdekesebbeket, mint az elsőn, annak dacára, hogy míg első este teljesen derült volt elejétől a végéig, a második este csak tízkor lett teljesen derült az ég, és korábban ais ludni mentünk, mint első este. Első éjjel az utolsú négy-öt észlelő hajnali fél ötkor ment ágyba. Kevesebb ember, nyugodtabbak, kevesebben állják körül a távcsövet - tapasztalat a nyári táborra, hogy több észlelésvezető szükségeltetik!

Igaz ugyan, hogy első éjszaka hajnali fél ötkor mentünk csak ágyba, mindaddig észleltünk, de másnap mégis megmagyarázhatatlan (tavaszi?) fáradtság vett erőt a társaságon. Bizony, ez váratlan volt, és nem esett jól a társaságnak. De ez a fáradtság annak jele volt, hogy előző este a csodálatosan tiszta égen annyit észleltünk, hogy abba belefáradtunk, és hajnalhasadtáig kimaradtunk. Legalább 6,6 magnitúdós csillagok is látszottak a zenitben, és a dedesi dombtető jó horizontja miatt a Nyilas és a Skorpió csillagait, ködfelhőit is remekül észleltük! A Szűz és az Oroszlán galaxisai mellett talán a négy legélvezetesebb, csodálkozást kiváltó látvány az alábbi volt a 25 cm-es "nagy" távcsőben és a 9-13 cm-es kisebbekben:

- az M57 25 cm-rel, 120x-os nagytással, OIII mélyég-szűrővel nagy volt és valóban gyűrű alakú;
- az M27 ugyanilyen kombinációban a fél látómezőt kitöltötte, almacsutka-alakot mutatott, és néhol részleteket (egyes résztvevők átnevezték Súlyzó-ködről a valóban találóbb Almacsutka-ködre);
- az M51 (Örvény-galaxis) egyértelműen nemcsak két galaxisra vált szét, de a nagyobbik nagyon szépen mutatott egy magot és egy gyűrűt körötte (lesz majd rajz róla a VEGA-ban)
- az M17 (Omega-köd) kitöltötte a látómezőt, pedig csak kb. 20-25 fokkal volt a horizont felett, részleteket, szálakat mutatott, és nagyon fényes volt. majdnem olyan sok részlet látszott, mint a mellékelt, 1875-ös rajzon, pedig az egy 65 cm-es távcsővel készült! Ennyit számít ma egy megfelelő mély-ég szűrő.

Ezen felül sok minden régről ismert objektumot láttunk újra, és sok újat is, amit eddig nem. Többen felkiáltottak a távcsőben látott képben gyönyörködve, mások a látott szép képtől lelkesedve szinte majd ugráltak örömükben. Mindehhez természetesen nemcsak egy kiváló távcső, de a fantasztikusan jó ég és a remek társaság egymást lelkestő hatása is kellett! Az univerzum megismerésének az élménye mindnekire hatott (ld. lejjebb az MCSE egyik listájára küldött lelkendező levelet az egyik résztvevőtől).

Egyvalaki, aki sokszor szokott rajzolni mélyeget, kijelentette: olyan sok csillag és részlet látszik ebben a remek fénygyűjtő képességű távcsőben e jó ég alatt, hgy reménytelen nekiállni és hűen lerajzolni :-) Legfeljebb illusztrálni lehet a látottakat Ez nagyon nagy dicséret volt tőle!

Személy szerint nekem sokáig legszebb emlékeim közé tartozik ez a két átészlelt éjszaka.

Remélem, mások is jönnek legközelebb :-)

Részletes beszámoló mindkét eseményről a VEGA-ban lesz. Addig is köszönet azoknak, akik segítettek a lebonyolításban és a vendéglátásban, elsősorban Bánfalvi Péternek, Szekeres Erzsébetnek, Mikics Károlynak, az észlelések levezetésében pedig Csizmadia Tamásnak.

Üdv:
Szilárd

Az MCSE Leonidák-listáján megjelent levél Tepliczky Istvántól:

"A VCSE-sek Zalalövő mellett szervezett észlelőhétvégének első éjszakáján ugyan
túl sok meteort nem láttunk, de sokunknak szép élmény volt az a -2 -es hosszú,
nyomot hagyó meteor, amelyről kiderült, hogy az első látott éta aquarida meteor.
Már ezért megérte, csak hab a tortán a rengeteg szép mély-ég objektum, amelyet
Szilárdék sorban beállítottak."



--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120502/c52a4104/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: m17_1875
Type: application/octet-stream
Size: 317834 bytes
Desc: m17_1875
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120502/c52a4104/attachment-0001.obj>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról