[VCSE-LevLista] Szuperhold, mint asztrológiai fogalom kapcsán

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Május. 6., V, 11:59:44 CEST


Kedves Barátaim!

Az elmúlt napokban sokat lehetett olvasni a "szuperholdról", ami azt jelenti, hogy a Hold földközelsége telehold idejére esik.

A Hold egyébként mintegy 27,3 nap alatt járja körbe a Földet, tehát 27,3 naponta van földközelben. Mivel a Föld továbbmegy eközben Nap körüli pályáján, telehold kb. 29,5 naponként van. Tehát minden 27,3 x 29,5 naponta = 805,35 naponta = 2,2 évente a földközelség és a telehold napja egybeesik.

Ebből persze az is következik, hogy 2,2 évente minden holdfázis a Hold földközelségére esik, pl. az első negyed is ilyen gyakorisággal esik földközelségre, sőt, pl. az utolsó negyed és a földtávolság egybeesése is ilyen gyakorisággal ismétlődik. Mindenki összepárosíthatja a négy nevezetes holdfázist a földközelséggel és a földtávolsággal: ilyen gyakorisággal ismétlődnek...

De miért érdekes a szuperhold?

Az égvilágon semmiért...

Legfeljebb azért, mert földközelségben a Hold látszó átmérője nagyobb, és ezért esetleg több részlet látszódhatna a Hold felszínén, de mert a telehold annyira vakít, hogy még ekkor is szűrő kell az észleléséhez... A teleholdon az árnyékviszonyok egyébként sem a legkedvezőbbek a részletek megpillantásához és fotózásához, a legtöbb részletet első vagy utolsó negyed idején láthatjuk, tehát jobb lenne, ha inkább akkor lenne földközelben az apróbb részletek megfigyelése végett.

Ennek ellenére nagyon nagy szerepet kapott az utóbbi napokban a "szuperhold" elnevezés, sok helyen lehetett róla olvasni. A google csak magyar nyelven 211 ezer találatot adott rá.

Jó tudni, hogy mivel csillagászati jelentősége nincs, a csillagászok nem is illetik külön névvel azt a véletlent, amikor a telehold és a Hold földközelsége egy napra esik. Valójában ez a fogalom csak 1979-ben lett megalkotva egy amerikai asztrológus által. Ráadásul az ő meghatározása szerint szuperhold nemcsak teleholdkor, hanem újholdkor is van, már amennyiben a telehold vagy az újhold közel esik a földközelséghez (a Hold fázisa 90%-nál nagyobb telehold körül vagy ha a Hold fázisa 10%-nál kisebb újhold körül, mindez földközelséggel egybekötve).

Vagyis ez nemcsak hogy nem egy ősi asztrológiai fogalom, de még csak nem is csillagászati, és még ezt a teljesen áltudományos marhaságot is képesek rosszul használni az emberek. Ez már nem egyszerűen butasűg és műveletlenség, hanem az ész antihasználata.

Ehhez járul még egy személyes élmény, ami a fogalmak teljes keveréséhez, a tudatlanság legsötétebb bugyraihoz kapcsolódik.

Néhány hónapja az MCSE Leonidák-listáján és a háttérben amatőrcsillagászok, tehát a tudományt valamilyen szintén azért tisztelő és ismerő ismerőseim csesztették egymást Valentin-nap kapcsán, hogy miért veszik át ezt az amerikai baromságot is a magyarok - aztán engem csesztettek, hogy elmagyaráztam: a Valentin-nap európai, ókori-középkori eredetű szokás, még Magyarországon is megtartották a 19. század végén is, 20. század elején is. A katolikus egyházban Szt. Valentin mai napig a szerelmesek védőszentje (http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_B%C3%A1lint ), vagyis minimum a hívők joggal ünneplik a szerelmesek védőszentjét e napon, de talán többet is, hiszen a szerelem nekik is fontos. Vagyis nem tudták az ide vonatkozó történelmet az illetők. Ugyanakkor pont ugyanők lelkesen emlegetik a "szuperholdat" , töltik fel a fotóikat ide-oda a szuperholdról, lelkesednek érte, és mutatják be, mint valami csillagászati-tudományos érdekességet. Eközben a szuperhold fogalmát csak 1979-ben definiálta egy asztrológus, azaz egy áltudós szélhámos, lásd itt: http://en.wikipedia.org/wiki/Supermoon . Ma is láttam itt lelkesen a "szuperhold" fényképét egy ismert amatőrcsillagásztól...
Ekkora keverést gyerekek... Aminek van európai alapja, "leamerikázunk", ami az amerikai asztrológiából származik, lelkesen "csillagászativá" tesszük. Remek... Jó lenne végre a fejekben rendet tenni, legalább az amatőrcsillagászat háza táján... Nehogy azt gondolja valaki, hogy egyes amatőrcsillagászok jobb IQ-jú állapotban vannak, mint a nemzet többi része. Sajnos...

Mit lehet tenni? Pl. ilyen ismeretterjesztő levelet írni, és eljönni a táborba, tanulni és ismereteket gyűjteni! :-) A tábor részletei, időpontjai, árai fenn vannak a http://ww.vcse.hu honlapon.


Meg továbbküldeni az ismeretterjesztő leveleket. Megosztani honlapjaitokon. Hadd tudja meg minél több ember, mi is az a szuperhold, és hogy nem csillagászati fogalom, nincs jelentősége, és hogy csak egy áltudományos butaság!


Üdv:

Szilárd

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20120506/1350c7aa/attachment-0001.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról