[VCSE-LevLista] Felhő vagy UFO?

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Nov. 4., V, 13:18:16 CET


2012. november 4.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A mellékelt kép ugyan földi jelenséget ábrázol, mégpedig ún. lentikuláris-felhőket - bemutatása azonban azért indokolt, mert gyakran UFO-nak nézik el őket.

A neten sok lentikuláris felhőfotót lehet találni, pl. itt: http://www.idokep.hu/keptar/album/Altocumulus+lenticularis/kep/5 (sok ilyen felhőbe tényleg beleképzelhető némi fantáziával egy űrhajó, de ugye kutyát, medvét, bárányt, katedrálist is beleképzelhetünk egyik-másik felhőbe...)

A lentikuláris felhők gyakran előfordulnak. Kialakulásukról a neten nem sok irodalmat találni magyarul, de angolul bőségesen lehet róluk olvasni. Eszerint elsősorban hegyvidékek környékén alakulnak ki. A kialakulás feltétele, hogy a hőmérséklet a harmatpont alá essen a felhőben: ekkor a vízpára kicsapódik és felhőt hoz létre. A nedves levegő mozgását a hegyvonulat alakítja, és hullámokat vagy spirálokat hoz benne létre. Ezeknek a felhőknek az alakját tehát elsősorban a felszíni formációk alakítják, ahogy megtörik, esetleg periodikussá teszik a levegő mozgását. Így bizonyos helyeken gyakoribbak, másutt ritkábbak.
-------------
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20121104/7cbc1829/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: rainierclouds_thompson_3008.jpg
Type: image/jpeg
Size: 239025 bytes
Desc: rainierclouds_thompson_3008.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20121104/7cbc1829/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról