[VCSE-LevLista] VEGA, VCSK, tagdíjfizetési információk és félárnyékos holdfogyatkozás nov. 28-án

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Nov. 21., Sze, 20:40:21 CET


Kedves Barátaim!

A levél végén a nov. 28-i félárnyékos holdfogyatkozással kapcsolatban találhattok információkat - már csak egy hét van hátra addig!

VEGA: a VEGA következő (idei utolsó) száma decemberben jelenik meg. Kérjük, ha lenne a lapba szánt, meteorokkal kapcsolatos vagy egyéb írásotok, azt erre az e-mail címre legyetek szívesek nov. 30-ig elküldeni.

VCSK: a VCSK-k hanganyagát igyekszem feltölteni, így utólag az is meghallgathatja, aki nem tudott részt venni. Sajnos, a kevés szabadidm késlelteti minden hanganyag és diasorozat feltöltését. A VCSK-k képanyaga, és egyesek hangfájlai is letölthetők innen: http://www.vcse.hu/about/vcsk.html .  A listát igyekszem idővel teljessé tenni.

A 2013. évre vonatkozó tagdíjak befizetésével kapcsolatban részletes információ a http://www.vcse.hu/about/tag.html oldalon található. Ezért csak a legfontosabbakat ismétlem itt meg:

- a 2013. évi tagdíjak befizetési határideje: 2013. január 31.
- a tagdíj összege 18 év alattiaknak 500.- Ft, 18 év felettieknek pedig saját döntésetektől függően 500.- Ft vagy 2000.- Ft; alapesetben a tagdíj a felnőtteknek 2000 Ft, de aki egyetemista, diák, nyugdíjas, munkanélküli, doktorandusz, vagy éppen a távolság, családi körülmények, egyéb méltányolható okból úgy gondolja, az fizessen 500.- Ft-ot csak.
- szenior tagok és külső tagok nem fizetnek tagdíjat (összesen 5 ilyen van a 65 fős tagságból).
- amelyik családban egy fő 2000 Ft rendes tagdíjat fizet, ott a család többi tagjai csak 500.- Ft-ot kell, hogy fizessenek fejenként.
- a tagdíjat banki átutalással a Vega Csillagászati Egyesület 75500258-10819342-00000000 bankszámlájára, vagy rózsaszín postautalványon a VCSE, 8900 Zalaegerszeg, Berzsenyi u 8. címre kell küldeni. Személyesen dec. 27-én lesz lehetőség befizetni a tagdíjat Zalaegerszegen, illetve egyeztetés után az Egyesület titkáránál is be lehet személyesen fizetni. Kérjük, ha csak tehetitek, az ügyintézés egyszerűsítése érdekében banki átutalással rendezzétek tagdíjatokat. Adott esetben elnökségi tagoknál is lehet rendezni a tagdíjat, akik azt továbbítják a házipénztárba.

Kérjük régi tagtársiankat, hogy tagságukat a fenti határidőig szíveskedjenek megújítani. Örömmel látunk új tagokat is Egyesületünkben!

A félárnyékos holdfogyatkozásról:

Egy érdekes, nem minden évben előforduló csillagászati jelenségre hívom fel a figyelmeteket: 2012. november 28-án félárnyékos holdfogyatkozás lesz. 12:14:59 UT-kor kezdődik, legnagyobb fázisát 14:32:59 UT-kor éri el, a jelenség vége pedig 16:50:59 UT-kor lesz. Zalaegerszegen aznap 15:09 UT-kor kel a Hold (az ország ennél keletebbi vidékein még korábban), vagyis a jelenség vége látható hazánkból. A Magyarországon az óránk által mutatott időt úgy kapjuk meg télen, hogy az UT-ben kifejezett időadatokhoz egy órát hozzá kell adni (nyári időszámítás esetén pedig kettőt).

A félárnyékos holdfogyatkozás azt jelenti, hogy a Föld nem takarja el az összes napfényt a Hold elől, hanem csak egy részét. Vagyis egy, a Holdon álló képzeletbeli megfigyelő nem teljes napfogyatkozást látna, hanem csak részleges napfogyatkozást.

Mivel a Nap egy része így látható marad a Holdról nézve, a Hold még mindig jelentős mennyiségű napfényt kap. Ezért nem fog elsötétedni, mint rendes teljes árnyékos holdfogyatkozáskor. Csak a teleholdnál megszokottnál lesz halványabb, mert nem az egész Nap világítja meg a Holdat pár órán keresztül.

A félárnyékos holdfogyatkozásokat nagyon nehéz fotózni, és ugyancsak nehéz észlelni távcsővel vagy szabad szemmel, inkább csak az tűnik fel, hogy a telehold a szokottnál halványabb. Ennek ellenére bármilyen megfigyelésről szívesen olvasunk itt.

Mivel a Hold már kifelé fog tartani a fogyatkozásból, amikor felkel az említett napon, igazán keveset lehet a jelenségből érzékelni.

Üdv:
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20121121/27826271/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról