[VCSE-LevLista] Félárnyékos holdfogyatkozás 2012. november 28-án

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2012. Okt. 27., Szo, 17:52:40 CEST


Kedves Listatagok!

Egy érdekes, nem minden évben előforduló csillagászati jelenségre hívom fel a figyelmeteket: 2012. november 28-án félárnyékos holdfogyatkozás lesz. 12:14:59 UT-kor kezdődik, legnagyobb fázisát 14:32:59 UT-kor éri el, a jelenség vége pedig 16:50:59 UT-kor lesz. Zalaegerszegen aznap 15:09 UT-kor kel a Hold (az ország ennél keletebbi vidékein még korábban), vagyis a jelenség vége látható hazánkból.

A félárnyékos holdfogyatkozás azt jelenti, hogy a Föld nem takarja el az összes napfényt a Hold elől, hanem csak egy részét Vagyis egy, a Holdon álló képzeletbeli megfigyelő nem teljes napfogyatkozást látna, hanem csak részleges napfogyatkozást.

Mivel a Nap egy része így látható marad a Holdról nézve, a Hold még mindig jelentős mennyiségű napfényt kap. Ezért nem fog elsötétedni, mint rendes teljes árnyékos holdfogyatkozáskor. Csak a teleholdnál megszokottnál lesz halványabb, mert nem az egész Nap világítja meg a Holdat pár órán keresztül.

A félárnyékos holdfogyatkozásokat nagyon nehéz fotózni, és ugyancsak nehéz észlelni távcsővel vagy szabad szemmel, inkább csak az tűnik fel, hogy a telehold a szokottnál halványabb. Ennek ellenére bármilyen megfigyelésről szívesen olvasunk itt.

Mivel a Hold már kifelé fog tartani a fogyatkozásból, amikor felkel az említett napon, igazán keveset lehet a jelenségből érzékelni.

Üdv,
Szilárd




--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20121027/be84233c/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról