[VCSE-LevLista] Érdekes új exobolygók a Kepler-űrtávcsőtől

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Ápr. 19., P, 11:27:40 CEST


Sziasztok!

Az eredeti cikk három, a Kepler-űrtávcső által frissen felfedezett kőzetszerű, a Földnél kicsivel nagyobb, feltehetően a lakható zónában keringő exobolygóról:

http://index.hu/tudomany/2013/04/19/megvan_a_foldre_legjobban_hasonlito_bolygo/

De jobb nem az indexen, origón és hasonló portálokról szerezni csillagászati információkat!!!! (Akár magyar, akár angol, akár bármilyen nyelvű bulvárlapról van szó.)

Szokásos újságírói túlzások (nevezzük túlzásnak, hogy egy újságíró felkapja egy tudós fantáziálását). Az eredeti cím még ez volt: "NASA discovers planets that could possibly contain water", vagyis a NASA olyan exobolygókat fedezett fel, amelyek esetleg vizet hordozhatnak felszínükön - amiből nem következik, hogy van ott bármennyi víz is. A cikkben később már egy kolléga fantáziál a bolygó légköréről, hogy milyen párás lehet (semmi bizonyíték nincs rá, hogy valóban olyan, csak éppen olyan is lehet, de ezt senki nem tudja ma még). Miután az ember teljesen elhitte, hogy itt bizony párás esőerdők lehetnek, megint realistább (már ha valaki elolvassa a végét is): valójában semmit nem mértek az esetleges légkörről, ezért fogalmuk sincs, van-e légkör, vagyis nem tudjuk, a folyékony víz ott lehet-e (ha nincs légkör, a vízkészlet nem maradhat meg ott). Tipikus amerikai sajtóhír, NASA-PR, celeb-tudománykodás: felfedeztek - amúgy önmagukban is érdekes és izgalmas! - exobolygókat, amikhez csak gratulálni lehet; de a sok exobolygó között így még nehéz eladni őket önmagukban a nagyközönségnek. Az nem elég, ha a szakma csettint erre a felfedezésekre (a szakma elismeri). Ezért gyorsan adjunk hozzá valami fantáziálást, ekkor már minden újság ugrik rá! Nem baj, ha a közlemény végén kiderül, hogy a fantáziálásnak semmi alapja nincs (és így nem is tudomány). Kár a felvezetőbeli túlzásokért, így tönkretenni egy szép felfedezést!...

De persze a nagyközönségnek ezért a NASA a bejáratott név, és nem pl. az európai tudomány... Európa rettenetesen le van maradva abban, és a hozzáállása is katasztrófális, hogyan kell tudományos eredményeit eladnia.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130419/81541504/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról