[VCSE-LevLista] Új ismeretek a (87) Sylvia kisbolygó holdjáról

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Feb. 4., H, 10:13:11 CET


Szervusztok!

Ma érkezett hír: a (87) Sylvia kisbolygó két holdja közül az egyik által okozott csillagfedést észlelték, és ebből meghatározták a hold elnyúltságát.

Ennek a kisbolygónak két ismert holdja van, az egyik a Romulus névre hallgat. Van olyan eset, amikor a kisbolygó látszólag egy csillag közelében halad el, és holdja elfedi a csillagot kis időre, de a másik hold és a kisbolygó nem. Francia és más európai okkultációészlelők figyelték meg, ahogy a Romulus hold a HD 244 394 jelű, 10 magnitúdós csillagot idén január 6-án elfedte. A fedési adatok analízise arra enged közelíteni, hogy a kisbolygó hosszabbik tengelye legalább kétszer nagyobb, mint a kisebbik tengelye, vagyis nagyon elnyúlt alakú, szabálytalan holdról van szó. A hold mérete 18 és 28 km között lehet, hosszabbik tengelye pedig mintha állandóan a kisbolygó felé irányulna (kötött keringést végezhet).

A Sylvia rendszere ma este egy 12,4 magnitúdós csillagot fed el. Előrejelzések és térképek a http://www.asteroidoccultation.com/2013_02/0204_87_29471.htm weblapon találhatók. Akinek van megfelelő műszere, és a fedés sávjában van, azt kérik észlelésekre, és az adatoknak az ott megadott címre való beküldésére. Ez minket Magyarországon kevésbbé érint, mert a fedés sávjának legközelebbi pontja is az ukrán-lengyel határvidékre esik. Esetleg majd máskor, ha nálunk lesz a fedés sávja... Viszont jól mutatja az esemény,  hogy amatőrcsillagászok is segíthetnek ilyen észlelésekkel a kisbolygók és holdjaik természetének jobb megismerésében, csak ki kell várni (ha már utazni nem nagyon tudunk), hogy megfelelő fedési sáv boroljun ránk :-)

(IAUC alapján)

Üdv,
Szilárd


További információk a(z) Lista levelezőlistáról