[VCSE-LevLista] Mai kép: Helene

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Jan. 5., Szo, 13:40:54 CET


2012. január 5.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A mellékelt 3D-s képet a Cassini űrszonda készítette a Szaturnusz bolygó Helene nevű holdjáról. A Cassini egy közös NASA-ESA misszió. Ha van 3D-s (vörös-kék) szemüvegetek, akkor tegyétek fel, és úgy nézzétek a képet: a mellékelt ábrán így 3D-ben lehet a holdat látni. A kép még 2011-ben készített felvételekből lett összerakva.

A Helene egy kicsi jéghold (36x32x30 km-es). A Szaturnusz és Dione nevezetű nagy holdja pályáján két trójai-típusú hold is kering, a Dione mögött a Polydeuces, előtte pedig a Helene. (A Jupiternek is rengeteg trójai kisbolygója van.) A trójai-típusú pálya olyan, hogy a három égitest mindig egy egyenlő oldalú háromszög csúcsaiban helyezkedik el, és ez a háromszög fordul körbe az egyik csúcsa körül. A jelen esetben a Szaturnusz van az egyik csúcsban, és ekörül fordul körbe a háromszög. A háromszög másik két csúcsában a Dione és a Helene van (a Helene előbbre tart a pályán, mint a Dione). De egy másik háromszög is létrejön a másik oldalon, és ez is be van töltve: itt a háromszög másik két csúcsában a Dione és a Polydeuces található (a Polydeuces követi a Dionét).
______________
A 2013. évi tagdíjbefizetés határideje: január 31. Információk: http://www.vcse.hu/about/tag.html . Januárban nem lesz VCSK, de februárban a Földön kívüli élet kérdéseiről Hegyi Norbert, márciusban a déli félteke égboltjáról Tepliczky István, áprilisban pedig később meghatározandó témában Mohácsi István tart előadást - szokás szerint skype-on talélkozunk. További előadók önkéntes jelentkezését várjuk a későbbi időpontokra!
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130105/ccd8f32e/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: saturn_helene_apod.jpg
Type: image/jpeg
Size: 204412 bytes
Desc: saturn_helene_apod.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130105/ccd8f32e/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról