[VCSE-LevLista] Azúrkék bolygó

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Júl. 12., P, 09:39:20 CEST


Szervusztok!

Csillagászok a HD 189733 csillag b jelű bolygóját észlelték a Hubble Űrtávcsővel nemrégen. Ez egy ún. forró Jupiter-típusú bolygó (néhány napos keringésidejű, Jupiter-méretű gázóriás közel a csillagához - jóval közelebb, mint a Merkúr a Naphoz). A cél a bolygó fébyvisszaverőképességének (albedójának) mérése volt különbözú hullámhosszakon. Ebből meg lehet határozni, milyen színű a bolygó (amelyik fényt leginkább visszaveri, az lesz a domináns szín). A mérés során kihasználták, hogy néhány órára a bolygó eltűnik a csillag mögött minden egyes keringése során (okkultáció). Amikor látszik a bolygó, kékben és vörösben más és más mennyiségű fényt ver vissza; amikor eltűnik a csillag mögött, akkor nyilván semmi fényt nem látunk a bolygóról. Ezt a két eseményt hasonlították össze, és határozták meg, milyen hullámhosszakon mennyi fényt ver vissza a bolygó.

A mérési eredmények alapján e forró Jupiter leginkább a kékes színt veri vissza (annak 40%-át), a vörös fénynek már csak 10%-át. Vagyis e bolygó azúrkéknek látszana, ha közelről látnánk.

Az elméleti modellek azt mondják, ez akkor lehetséges, ha a vörös és narancssárga csillagfényt a bolygó légkörében nátrium elnyeli, a kéket viszont szilicium-morzsákból álló felhők visszaverik.

A mi Naprendszerünkben a Jupiter sárgásvöröses, némelyik sávja barnás; a Szaturnusz sárgás; a Neptunusz és az Uránusz kékes. A legtöbb forró Jupiter színe ma még nem ismert.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130712/22276c0f/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról