[VCSE-LevLista] A Neptunusz új holdja

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Júl. 15., H, 08:00:36 CEST


Szervusztok!

Az IAU mai, 3586-os számú "Elektronikus Távirata" szerint egy új neptunuszholdat fedeztek fel, ami az S/2004 N1 ideiglenes jelölést kapta. A jelölésben S a "satellite" (hold), N pedig a Neptunuszra utal, 2004 a felfedezést hozó képek évszáma, 1 pedig hogy az első felfedezett hold az abban az évben készült képeken.

Kissé érdekes, hogy ilyen régi képeken csak most, kilenc év elteltével találják meg a holdat. Rögtön érthetővé válik azonban, ha hozzátesszük, hogy rendkívül halvány és nagyon pici holdról van szó, ezért több évbe került, míg elegendő mérési anyag összegyűlt, hogy ki lehessen mondani, holdról van szó.

A felfedezők amerikaiak (Showalter, de Pater, Lissauer, French). A felfedezést hozó képek 2004 és 2009 között készültek a Hubble Űrtávcsővel. Tíz kompozit képről van szó; minden egyes kompozit több darab egyedi, egyenként 50 perces felvétel összeadásával készült. Ez is mutatja, hogy nagyon halvány objektumokat kerestek, hiszen ezeket csak hosszú expozíciós idővel lehet megörökíteni; sokáig kell gyűjteni a fényt, hogy elegendő mennyiségű összegyűljön ahhoz, hogy a képen halvány objektumok is láthatók legyenek. Így is csak éppen látszik az új hold a képeken.

Az új hold pályája lényegében kör alakú a Neptunusz körül, és a Neptunusz egyenlítői síkjában kering. 0,95 nap alatt járja körbe a Neptunuszt. A Neptunusz sugara mintegy 24 ezer km, az objektum pályájának sugara pedig 105 000 km. Ilyen távolságban vannak holdak a Neptunusz körül: az új hold a Larissa és a Proteus neptunuszholdak között kering. (Öt másik neptunuszhold keringésideje rövidebb ennél a 0,95 napnál, az egyik neptunuszhold mindössze 0,29 nap alatt járja körbe a Neptunuszt.) A hold fényessége csak 26,5 magnitúdó (a V sávban), 160 milliószor halványabb, mint a szabad szemmel látható leghalványabb csillagok.  10%-os fényvisszaverőképességet feltételezve átmérője mindössze 8-10 km. Ez a legkisebb hold a Neptunusz eddig megismert holdjai között, és mérete miatt nem csoda, hogy 1989-ben, amikor a Voyager űrszonda elrepült a Neptunusz mellett, a Voyager kamerái nem láthatták.

Ezzel a Neptunusz ismert holdjainak száma 14-re emelkedett.

Üdv,
Szilárd


További információk a(z) Lista levelezőlistáról