[VCSE-LevLista] A Föld fotózása

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Júl. 18., Cs, 21:23:04 CEST


Szervusztok!

A Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda 2013. július 19-én (pénteken), magyar idő szerint 23:27 órától (nyári időszámítás) 15 percen át a Földet fogja fotózni. A Szaturnusz távolsága ekkor tőlünk kb. 8,82 Csillagászati Egység, azaz a Földet mintegy 1,3 milliárd km távolságból fogja az űrszonda megörökíteni.

Csak egyetlen kép készült a Földről ennél távolabbról. Azt 23 évvel ezelőtt (1990-ben) a Neptunusznál kicsit messzebbről készítette a Voyager-1 űrszonda. A másikat kb. ugyanilyen távolságból szintén a Casisni készítette 2006-ban.

A fotózás idején a Szaturnusz Európából jól látható lesz, ha derült idő lesz és nem felhős. Mint jótanácsként találtuk a neten:

"Az esemény kapcsán, mivel holnap péntek este lesz és nem kell olyan sokaknak szombaton is korán kelni, érdemes lesz kimenni és az adott időben készíteni egy képet magunkról, társaságunkról, amint integetünk a gyűrűs bolygónak. Valószínűleg a Cassini felvételén nem lesz kivehető az arcunk, de azért szép dolog, hogy a fotón mi is rajta leszünk, feltéve, ha kimegyünk és integetünk. :-)"

Érdemes akár szabad szemmel, akár távcsővel a Szaturnuszra nézni a mondott időpillanatban! Márcsak azért is, mert ugyan a Cassini olyan kicsi és halvány, hogy nem láthatjuk, de attól még ez a bolygó a legszebb sokak szerint a Naprendszerben, a bolygót pedig könnyen észlelhetjük.

Forrás:


http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/17jul_waveatsaturn/

Üdvözlettel,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130718/b1577a7b/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról