[VCSE-LevLista] Mai kép, mai VCSK, üstökös

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Már. 13., Sze, 09:44:36 CET


2013. március 13.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A mai kép a jelen fizikai ismereteinken alapuló fantáziarajz egy szupernagytömegű fekete lyukről és környezetéről. Ilyen anyagbefogási korongok gyorsan forgó fekete lyukak körül jönnek létre, és a korongra merőlegesen, haloványan pislákol egy anyagkilövelés, más szóval nyaláb (jet). Utóbbiak persze közel fénysebességgel mozgó elektronokból, potonokból, ionokból állnak... Rádióban sokkal fényesebbek, mint látható fényben. A szupernagytömegű fekete lyukak egyébként néhány millió, vagy inkább néhány milliárd naptömegűek, és a galaxisok centrumaiban találhatók meg. A legtöbb galaxis látható tömegének 2-5%-ára rúg az ilyen fekete lyukak tömege; egy kivétel ismeretes, ahol a galaxis látható tömeének mintegy 60%-ára terjedő tömeg van a közepén lévő fekete lyukban. Egyelőre rejtély, az a szupernagytömegű fekete lyuk miért olyan nagy...

Ma este nyolctól skype-on tartjuk következő VCSK-összejövetelünket, skype-cím: csizmadia.szilard. 24 főig mindenkit szeretettel várunk.

Az időjárás nem az igazi, de felhőlyukak között is lehet látni az üstököst. Érdemes a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu> -n közzétett térkép alapján megpróbálkozni az üstökös felkeresésével! Szabad szemmel nehezen válik el a világos égi háttértől (mire besötétedik rendesen, szinte le is nyugszik), de ha kisebb műszerrel vagy fotón megvan, utána szabad szemmel is észrevehető.

Tavasszal nagyon gyakoriak a tűzgömbök; ezek pedig szabad szemmel láthatók a legjobban, műszer nem kell hozzá. Természetesen a fotó és a videó nagyon hazsnos, de ha valaki szabad szemmel észleli, kérjük, küldje be észlelését a http://tuzgomb.blogstpot.de címre. Az oda beküldött észleléseket a VCSE megkapja, és a VEGA-ban közzéteszi, illetve felhazsnálja őket a meteorok kutatásában.

Adószámunk: 189 537 21 - 1 - 20. Kérjük, gondoljatok a VCSE-re a SZJA 1% felajánlásakor! Köszönjük.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130313/749eb3c6/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: blackholedisk_cfa_1056.jpg
Type: image/jpeg
Size: 204153 bytes
Desc: blackholedisk_cfa_1056.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130313/749eb3c6/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról