[VCSE-LevLista] Óraátállítás

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Már. 30., Szo, 17:07:20 CET


Szervusztok!

Kellemes húsvétot kívánok Nektek!

Most éjszaka kell téli időszámításról (TISZ), ami megegyezik a Közép-Európai Idővel (KöZEI) átállni Nyári Időszámításra (NYISZ). Éjjel két órakor háromra kell előreállítani az órákat. A különböző, nálunk használatos időszámítások összefüggése egymással és a világidővel (UT):

TISZ = KöZEI = UT + 1 óra
NYISZ = TISZ +1 óra = KöZEI + 1 óra = UT + 2 óra

A nyári időszámítás történeti érdekességeiről pár sorban itt lehet olvasni: http://macsed.csillagaszat.hu/z652.htm .

Főbb tudnivalók magáról a NYISZ-ről:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Ny%C3%A1ri_id%C5%91sz%C3%A1m%C3%ADt%C3%A1s

Energetikai mérnököknek: http://www.google.de/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&cad=rja&ved=0CFAQFjAD&url=http%3A%2F%2Frealzoldek.weboldala.net%2Falbums%2Fuserpics%2F10001%2FA-nyari-idoszamitas-es-az-energetika.doc&ei=vAxXUfKCJ8GXtQbU_oHYDQ&usg=AFQjCNHTcY2CTvBA0hnu9cxXQkCLshZw_w&bvm=bv.44442042,d.Yms

A nyári időszámításnak nem sok köze van a csillagászathoz, bár maga az időszámítás teljes egészében csillagászat. Ám a csillagászatilag meghatározott időket a kormányok felülírják, nyári időszámítást vezetve be. Sok számolás arra mutat, hogy ezzel valamennyi energiát megtakarítanak, ugyanakkor megint mások szerint meg az emberek időérzékének átállása miatt annyit vesztenek a munkások termelékenységében, hogy felemészti a megtakarítást, így az egész teljesen felesleges. Megint mások szerint Magyarországnak előnyös lenne, ha akár egy helyett két órával állítanánk előre az órákat (meg ősszel vissza...). A múlt évtizedekben is hol volt, hol nem volt nyári időszámítás Magyarországon... Ez mutatja talán a legjobban, hogy nem teljesen világos, valóban nyernek-e bármit is a NYISZ-szel. Legutóbb 1980-ban vezették be újra, azóta van ismét rendszeresen NYISZ és TISZ. Az óraátállítást a márciusi és a szeptemberi napéjegyenlőségeket követő hétvégék egyikére időzítették. Az utóbbi években azonban már március és október utolsó hétvégéjén történik az óraátállítás, mert az EU-ban ez az egységes szabályozás. Azonban ez az "október utolsó hétvégéje"-szabály egyes más földrajzi szélességeken lévő országoknak előnyösebb, úgyhogy lehet, hogy az egységes szabályozás teljes marhaság még közgazdasági szempontból is, merthogy e tekintetben az Unió déli és északi országai tényleg eltérnek, meddig előnyös nekik a NYISZ alkalmazása és mikortól veszítenek rajta, merthogy a Föld gömbölyű alakú... Ami azt illeti, én nagyon nem szeretem a NYISZ-t.

Üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130330/574f8080/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról