[VCSE-LevLista] Mai kép: napkitörések

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Május. 16., Cs, 20:15:52 CEST


2013, május 16.
http://apod.nasa.gov/apod
http://www.vcse.hu

A napkitörések (vagy flerek) a Nap légkörében tekergő, ellentétes (északi és déli irányultságú) mágneses erővonalak találkozásakor létrejövő hatalmas elektromos kisülések. A kisülést nagyon erős, rövid ideig (max. néhány percig) tartó felfénylésként láthatjuk a Napon. Ez a kisülés a napkitörés, amelyet a felvillanáson túl erős röngtensugárzás is kísér. (Részletesebben: http://astro.elte.hu/icsip/nap/nap_jelensegek/napkitores.html ).

Az AR1748 jelzésű aktív területhez kapcsolódoan jelent meg négy nagy fler két napon belül (az aktív terület egy napfoltcsoport, aminek képe és mágneses térképe a http://www.solarham.net/regions/1748.htm oldalon látható). A kép bal alsó sarkában a kitörések dátuma és időpontja (UT-ben) olvasható. A képeket a Solar Dynamics Observatory nevű napkutató műhold készítette. A flerek (napkitörések) maguk a fényes, fehéres villanások a látszó napkorong szélén (a képen bal oldalon). A képek röntgenfényben készültek.

Az első három kitörében a Napból távozott anyag (koronális anyagkidobódás, CME) nem a Föld felé irányult, de a negyediké május 18-án elérheti a Földet, és talán sarki fényt fog okozni az északabbi szélességeken élőknek. (Figyelem, feltételes módról van szó!)

2006 óta ezek voltak a legnagyobb napkitörések (X-kategóriájúak), mutatva, hogy a Nap aktivitása fokózodik, s nemsokára bekövetkezik a napfoltmaximum.

-----
A nyári tábori kedvezményes részvételi díjú jelentkezések határideje: május 19. Részletek a www.vcse.hu<http://www.vcse.hu> weboldalon.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130516/082deae7/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: solar_flare.jpg
Type: image/jpeg
Size: 242005 bytes
Desc: solar_flare.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130516/082deae7/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról