[VCSE-LevLista] Észlelőhétvégénk volt

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Nov. 4., H, 10:11:13 CET


Szia!

Köszönjük a gratulációt! Egyébként láttunk egy fényes meteort, de az időt nem jegyeztük fel (a Capella már kb. 20 fok magasan volt). A fényességbecslések 0 és -2 magnitúdó között mozogtak. Egyesek zöldnek, mások narancsosnak látták a színét.

A gondnoknő mondta a kulcs átadásakor, hogy valami levelet hagytál nekünk. Kerestük a szállórészben, a konyhában - nem volt ott. Végül véletlenül reggel rápillantottunk a hirdetőtáblára, és megtaláltuk! Köszönjük szépen, nagyon kedves üzenet volt, megtaláltuk és eltettük emlékbe!

Üdv,
Szilárd

________________________________
Von: TűzgömbLány* [tuzgomb at gmail.com]
Gesendet: Montag, 4. November 2013 09:45
An: Csizmadia, Szilard
Cc: lista at vcse.hu
Betreff: Re: [VCSE-LevLista] Észlelőhétvégénk volt

Sziasztok!
Gratulálok a derülthöz és az észlelésekhez!! :)
(megtaláltátok az én rajzomat is? :)
Üdv,
TGL*


2013. november 4. 8:59 írta, <szilard.csizmadia at dlr.de<mailto:szilard.csizmadia at dlr.de>>:
Szervusztok!

12-en vettünk részt a VCSE Őszi Észlelőhétvégéjén: Jandó Attila, Jandó Dániel, Borsos Gréta, Oláh Patrícia, Takács Piroska, Ódor Zsófia, Csizmadia Tamás, Csizmadia Szilárd, Zelkó Zoltán, Karsai Tibor, Szente Hajnalka, Bognár Zsófia.

Igen kellemesen éreztük magunkat. Négy órakor - még napnyugta előtt - találkoztunk Káváson. Köszönet Tibornak és Hajniéknak, akik segítettek a résztvevők autós szállításában oda-vissza. Ezután interjút adtunk a Zalai Hírlap újságírójának. Utána vártuk a derültet. Furcsa, de hét körül kiderült, és egészen hajnali egyig vagy talán az utánig lehetett megfigyeléseket végezni. Igaz, ezek nem a leértékesebb megfigyelések, mert az átlátszóság nem volt jó. Éjfél után rohamosan romlott a helyzet, végül amikor a Szíriusz is már csak +2 magnitúdós csillagként pislákolt (normálisan -2 mg-s lenne), akkor bepakoltunk. Később még láttuk, hogy a Jupiter (szintén -2 mg körüli normálisan) még átvilágít a ködön, és éppen csak látszik olyan +4 mg-s, felfúvódott csillagként. Hajnalra aztán a felhők megérkeztek, de négy óráig játszottunk társasjátékokat (csillagászatit is). Lehet, egyedül nem mentem volna ki ezért az égért, de a társaság mindig inspiráló erőt jelent, és a közösség ereje ilyen váratlan, gyengébb derülteket is kihazsnál.

Azért több mélyeget megnéztünk, és a Jupiter fantasztikus látványt nyújtott 300x-os nagyításban a 127/1500-as távcsőben. Az enyhe köd lefogta kissé a bolygó erős fényét, így nem vakított a műszerben; ezen felül a köd miatt a nyugodtság fantasztikus S=10-es volt, hiszen semmi szellő nem volt sem talajközelben, sem feljebb. Így aztán rengeteg részletet lehetett látni a bolygón, a sávok és zónák ki- és betüremkedéseit, és ezeket az apró oválokat, öblöket is jó kontrasztosan, könnyen lehetett megfigyelni. Úgyhogy a fátyol, ami a mélyég-objektumok megfigyelését nagyon megnehezítette, a Jupiter megfigyelését kissé még előnyösebbé is tette!

Köszönet mindnekinek, aki eljött. Jó volt a hangulat :-) Tavasszal újra találkozunk!

Üdv,
Szilárd

_______________________________________________
VCSE-Levlista
Vega Csillagászati Egyesület
URL: http://www.vcse.hu
E-mail: vcse at vcse.hu<mailto:vcse at vcse.hu>
Levelezolista: lista at vcse.hu<mailto:lista at vcse.hu>



--
Tűzgömbök Világa<http://tuzgomb.blogspot.hu/>
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20131104/6c59dea8/attachment-0001.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról