[VCSE-LevLista] Mi lesz az üstökösből?

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Nov. 26., K, 17:04:43 CET


Szervusztok!

Egyes hírek szerint az ISON-üstökös a szétesés jeleit mutatja:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20131126-sajnos-ido-elott-szeteshetett-az-ison.html?sec-1

Ha valóban szétesik, akkor nem kell kimenni a hidegbe üstököst lesni - merthogy nem lesz üstökös, mert szétporladt a Nap közelében. (Persze, azért más, szintén szép, bár nem ilyen fényes üstökösökért érdemes kimenni fagyoskodni!)

A hírek.csillagaszat.hu ma azt írta: "Az első hónapok biztató jelei és az évszázad üstököse jelző odaítélése után az idén már egyre egyre negatívabban láttuk az égitest sorsát, jelen pillanatban már nem tartható a fenti jelző, maximum az évtized üstököse lehet az ISON-ból, de még ez is kérdéses."

Előjönnek a józanabb hangok... (Volt ez még az évezred üstököse is, meg telehold fényességű is... meg voltak "várjuk, meglátjuk majd"-hangok is. meg olyan is, aki a negatívumtól a pozitívumig mindent elmondott, így igaza lesz. Mármint a 100 állítása közül egy bejön, mert valami tényleg történni fog - na, ez nem a tudomány sem ismeretterjesztés...)

Szép a tudományban, hogy az előrejelzéseket a megfigyelési adatok beváltják vagy megcáfolják: csütörtök körül kiderül... Mindenesetre ha egyben marad a napközelség során, akkor az üstökös még így is fényes lesz, és ha nem is látszik a nappali égen, azért élmény lesz megfigyelni - ha túléli a napközelségét... Én személy szerint csak remélem, de nem tudom, hogy megfigyelhetek távcsővel egy szép üstököst decemberi hajnalonként.

Üdv,
Szilárd

P.S.: Szerdán VCSK este nyolckor, téma a Hold...
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20131126/2d8188ba/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról