[VCSE-LevLista] Mai kép

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2013. Sze. 23., H, 20:57:25 CEST


2013. szeptember 23.
http://apod.nasa.gov/apod/
http://www.vcse.hu

Szept. 22-én, magyar idő szerint késő este bekövetkezett az őszi napéjegyenlőség pillanata, vagyis elkezdődött a csillagászati ősz. Mindenkit köszöntök a csillagászati ősz első teljes napján, ami idén ma van, szept. 23-án!

A mai kép a Garnélarák-ködöt (IC 4628) ábrázolja. A felvétel az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei, 2,6 méteres VLT Survey Telescope (VST) nevű távcsövével készült (nem tévesztendő össze a nyolcméteres VLT-vel!). A detektor a 32 CCD-kamerából álló OmegaCAM volt, amiből egy 268 Megapixeles képet lehetett összeállítani (a legtöbb közönséges fényképezőgép 10 Megapixeles vagy azalatti, a legtöbb célra 5 Megapixel elegendő, csak néhány nagyon olcsó digitális fényképezőgép 1 Megapixel körüli). Itt természetesen én csak egy csökkentett felbontású változatot küldök körbe, viszont az ESO-nál közreadott 24 ezer pixel szélességű változat az eddigi legrészletdúsabb kép, amit az ESO a nagyközönségnek bemutatott (ld. http://www.eso.org/public/news/eso1340/ ). A mai kép egyébként jubileumot ünnepel: a képet bemutató sajtóközlemény (Press Release) az ESO-nak állítólag kereken az 1000-ik sajtóközleménye (bár valamiért 1340-nek számozzák). Az elsőt még 1985-ben adták ki a Halley-üstökösről. Mindegyik PR elérhető itt: http://www.eso.org/public/news/ .

A 6000 fényévre lévő, 250 fényév kiterjedésű IC 4628  egy csillagkeletkezési hely, ahol a néhány millió éves, tehát fiatal, éppen megszületett csillagok ionizálják a köröttük lévő csillagközi anyagot, főleg a legfiatalabb, legnagyobb tömegű, kék csillagok erős, ultraibolya sugarai.

Az IC 4628 az Antares-től délre, a Skorpió csillagképben látszik, teljes mérete a teleholdnak kb. négyszerese. Elméletben megfigyelhető lenne tőlünk, de hatalmas kiterjedése, alacsony felületi fényessége, és erősen déli pozíciója miatt nagy távcsövet igényel (a jó vizuális látványhoz nyugodtan lehet 30 centis vagy nagyobb műszereket bevetni), és jobb is lenne inkább hazánknál délebbről észlelni, ahonnan jobban a horizont fölé emelkedik.

----
Okt. 3. 20 óra, skype: VCSK!




This image was taken by the VLT Survey Telescope (VST) at ESO’s Paranal Observatory in Chile. The VST is the largest telescope in the world designed for surveying the sky in visible light. It is a state-of-the-art 2.6-metre telescope built around the OmegaCAM camera that contains 32 CCD detectors that together create 268-megapixel images. This new 24 000-pixel-broad image is a mosaic of two such images and is one of the largest single images<http://www.eso.org/public/images/archive/search/?adv=&minimum_size=14> released by ESO so far.

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20130923/34abbb0e/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról