[VCSE-LevLista] Kődarab az ejtőernyőben

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Ápr. 9., Sze, 17:39:44 CEST


Szervusztok!

Úgy gondolom, érdemes a sztorit lezárni a legfrissebb hírekkel.

Először is, köszönöm Imrének, hogy gyorsabb volt mindenkinél, és elküldte a hírt a listára, miszerint a norvégok szerint egy meteorit hullott le egy ejtőernyős mellett.

A történet hihető, később azonban gyanút fogtunk többen a háttérben, hogy a kődarab túl világos ahhoz képest, hogy frissen megpörkölt., magas hőfokon izzott meteorról van szó, nem észleltek nappali tűzgömböt a környéken, nem találták meg a meteoritot (már a legelső reakcióban azt írtam, ez nagyon fontos és egyértelmű bizonyíték lenne), nem hallott senki hangrobbanást a környéken. Mindezek szükségszerű feltételei lennének egy ilyen meteorithullásnak.

Ejtőernyősöket jobban ismerő kollégák hamar felvetették, hogy az ernyő hajtogatásakor nem távolítottak el, vagy bekerült egy kavicsdarab, és az esett ki.

A videók alaposabb vizsgálata után az internetes közösség egy második kavicsdarabot is felfedezett a képeken, amit a norvég analizátorok két évig nem vettek észre! A pályája - mivel csak egy videó van - csak közelítóleg határozható meg, de a különböző blogokban azt írják, a pályája visszafelé meghosszabbítva - bár ez egy videó alapján bizonytalan - nem a meteoriteredetet támasztja alá.

A norvégiai meteoros szervezet meg is ad angolul egy magyarázatot, hogy a fenébe tudták a pár cm-es kődarabot mecsomagolni az ernyőbe (ami természetesen helytelen): http://www.slate.com/blogs/bad_astronomy/2014/04/08/skydiving_meteorite_it_was_a_rock.html . Egy másik ejtőernyős blog videója pont ilyesmit mutat be, hogy megtörténhet (és azt a videót két évvel ezelőtt készítették): http://vimeo.com/29954873 .

Ennek hatására a norvégok vissza is vonták a meteoritról szóló bejelentésüket, és köszönik az internetes közösség segítségét a rejtély megoldásában!

Kár, mert az egyik legérdekesebb csillagászati sztori lett volna, de téves bejelentés volt.

üdv,
Szilárd
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140409/c746bad4/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról