[VCSE-LevLista] Érdekes csillagászati eredmények

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Ápr. 10., Cs, 14:06:11 CEST


Szervusztok!

Mivel a mai csillagászati kép nem ragadott meg annyira (csatolom: a Ceres törpebolygó, a Vesta kisbolygó, a Szűz csillagkép és a Mars látszik rajta: inkább élőben nézzétek meg, egy kis távcső segít, de a Mars-Spica közelség szabad szemmel is érdekes!!), inkább azt írom le egy-egy mondatban, miket találtam a mai csillagászati cikktermésben. Egy-egy nap átlagosan 100 új csillagászati cikk kerül fel egy adatbázisba, természetesen, mivel ennyire nincs idő, nem olvasom el mindegyiket, de szemezgetek belőlük a címeik és a kivonataik alapján.

Exobolygók. Egy amerikai-japán páros úgy találta, hogy minél több bolygó van egy rendszerben, annál kisebb a bolygópályák excentricitása. Ha M számú bolygó van a rendszerben, akkor a rendszer bolygóinak átlagos excentricitása e = 0.584 /M^1.2 lesz, ahol a ^ jel hatványt jelent. Ezt a képletüket az ismert exobolygórendszerekre használva úgy gondolják, van még legalább egy bolygó azoknak a bolygórendszereknek a 80%-ában, ahol eddig csak egy bolygót fedeztek fel.

Cink a planetáris ködökben. Egy kutatócsoport kilenc planetáris köd színképét vette fel és vizsgálta meg. Közölük a többség szegénynek bizonyult cinkben, a többiek viszont arányaiban (vagyis százalékosan) lényegében ugyanannyi cinket tartalmaz, mint a mi Naprendszerünk. Hogy miért vannak cinkben szegény planetáris ködök: nyitott kérdés. Talán amelyik köd közelebb van a Tejútrendszer centrumához, kevesebb cinket tartalmaz? Ez se biztos, több ködöt meg kellene vizsgálni e szempontból.

Hidroxil-ion a planetáris ködökben. Holland-amerikai-belga-japán-angol-lengyel-spanyol-német-svéd kutatók eredménye. Az NGC 6445, NGC 6720 (=M57, Tomi, figyelsz!?) és az NGC 6781 planetáris ködökben OH+ iont találtak, amikor e ködöket rádiótávcsövekkel figyelték meg. Ez az első alkalom, amikor ezt a molekulát bármelyik planetáris ködben detektálták. Valószínűleg a központi forró (100 ezer K-nél forróbb) fehér törpe erős sugárzása segítheti a létrejöttét. (Az oxigén és a hidrogén a ködöt létrehozó vörös óriásból származik.) Az OH+ azért fontos és érdekes, mert ha még egy hidrogénnel vagy még inkább hidrogénmolekulával találkozik, H2O+-t avagy H3O+-t hozhat létre, márpedig hidrogén bőven van a planetáris ködökben. Ez lehet a csillagközi vízmolekulák egyik forrása.

Üdv,
Szilárd





--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140410/4e356f0a/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: MarsCeresVesta2014La.jpg
Type: image/jpeg
Size: 1397625 bytes
Desc: MarsCeresVesta2014La.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140410/4e356f0a/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról