[VCSE-LevLista] Mai kép, mai helyreigazítással

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Ápr. 17., Cs, 15:13:50 CEST


Szervusztok!

Elnézést kérek a kisregényért, de talán nem érdektelen végigolvasni annak, aki érdeklődik árnyalatnyit a csillagászat, a tudomány, az ismeretterjesztés iránt, vagy egyszerűen csak művelt akar lenni általában.

Akkora marhaságok tudnak terjedni a facebookon és az interneten. Mindenki tud erre példát hozni, de még a Facebook "Astronomy" csoportja is meg lett fertőzve a mellékelt képpel. A mellékelt képre írt felső szöveg magyar fordítása a következő: "6-10 milliárd fényév távolságra, egy egymilliárd fényév kiterjedésű üresség van az Univerzumban." Az alsó soré pedig: "Teljesen üres, sem normális, sem sötét anyag nem található benne. Semmiféle érzékelhető sugárzást vagy fényt nem bocsát ki".  Aki ránéz a képre, valóban lát egy jó nagy üres területet a képen, amit halványabb és fényesebb csillagok csoportja vesz körül - akár még arra is gondolhat, hogy "hé, milyen furcsaság történik az Univerzumban? Észlelték ezt már korábban, vagy másutt? Mivel magyarázzák? Ez tényleg valami nagyon izgalmas, hogy lehetséges ez??"

De miért is marhaság ez? Aki a tovább olvas, megtudja. Azért, mert a képen a Barnard 68 jelű sötétköd látszik, ami mintegy 500 fényévre van tőlünk: nem hatmilliárdra, nem tízmilliárdra: 500 fényévre. Mérete nem egymilliárd fényév, hanem mindössze 0,25 fényév, azaz egynegyed fényév. (Ez kb. tizenötezer csillagászati egységnek felel meg, az üstökösök ennél még távolabb lehetnek a Naptól, szóval a Naprendszernél valamivel kisebb méretű.) Valójában pont azért sötét, mert tele van anyaggal, mégpedig hozzávetőleg 16 Kelvin (minusz kétszázötvenhét Celsius-fokos) porral. Nagyon sűrű ez a por, eltakarja a mögötte lévő csillagok fényét! Pont ezért látszik sötét területnek, mert előtte alig található csillag, a mögötte lévők viszont pont a köd fénygyengítő hatása miatt nem látszanak. Ezért ezeket eltakrja. Ha viszont infravörös fényben észleljük (ott ugye a szemünk nem érzékeny, de a detektoraink igen), akkor pont a hideg por sugárzást látjuk, amint azt az infravörös kép mutatja (ezen a linken jobbra lévő kép): http://stardate.org/radio/program/barnard-68 . Teljesen másról van szó, mint amit az angol felirat közvetít. Amikor ilyenek kezdenek el terjedni, és a sok ezer csoporttag bármelyike lehet marha (az adminisztrátorok pedig nehezen reagálnak ekkora hülyeség-áradatra, mert nem győzik idővel-energiával), akkor önálló életre kel a dolog. Lehet becsléseket tenni: ha ilyen ártatlan (ártatlan??) csillagászati képpel átverik a jónépet, amelyik nemcsak nem tud, de már nem is akar forráskritikailag válogatni a rázúdoló információk között, akkor vajon még mivel... politikában, banki ügyekben, áltudományokkal, paranormalitással, és egyebekkel?

Amikor valaki azt hiszi, hogy az Internet kitágította a látókörét, és olyan dolgok is teret kapnak, amelyek kinyomtatására korábban nem volt pénz, és ezért senki nem adta ki, az nagyon téved. Korábban is sok butaságot kinyomtattak és valaki vállalta az anyagi kockázatokat, valaki megvette, valaki támogatta. De az Interneten publikálni sokkal olcsóbb mind fajlagosan (olvasó/közlemény), mind abszolút értékben: egy könyv kiadása nem pár millió forintba kerül, ami esetleg nem térül meg, hanem csak pár forintba, amit gyakran észre sem vesz a kiadó, mert az áramköltség és az internetszolgáltató költsége nagyon alacsony. Ráadásul esetleg reklámok ugrálnak oldalt, ami még akár hozza is a pénzt...

Ennek megfelelően azonban a hülyeség, amire korábban nem volt kiadó, ma könnyen utat talál magának a legkisebb piacon is. Míg angolul több százmillióan olvasnak, magyarul csak 10-12 millióan. (Pontosítok: ez a nyelvet beszélők száma, nem az olvasóké.) Ezért ha egy könyv mondjuk 10 000 példánytól hoz tisztes nyereséget a kiadónak, arra angol nyelvi közösségben könnyebb a megfelelő számú ostobát megtalálni, mint a magyar nyelv területén.

Az Internet idején azonban a publikációs költség ollyannyira lecsökkent, hogy ha a magyar nyelvű rendszeres internethasználók számát csak 3-4 millióra tesszük, akkor is pillanatok alatt eljut a butaság, terjed a hülyeség széles, több tíz- vagy százezres körben.

Bárki ismeretterjesztőnek képzeli magát, és a legrosszabbul megfogalmazott, igénytelen oldalak tucatjai, mi több, szézai, ezrei árasztanak el. Amelyek aztán egymást hivatkozzás, és pozítiv visszacsatolással gerjesztik a hülyeség rögzülését.

Erre példa, a sokak által ismert Széchenyinek tulajdonított idézet: "Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel." Már emléktáblán is megörökítették ezt a szöveget, és lépten-nyomon találkozok vele a neten!

Csakhogy ilyet Széchenyi nem mondott, egyetlen írásában sem találhatod meg. Egy regényíró adta a szájába 1936-ban, amikor a gróf már évtizedek óta halott volt. Mára rögzült ez a nemzettudatunkban.

Egy másik érdekesség, ami szintén rögzült egyesek fejében, hogy a finnugor rokonságot Habsburg-párti tudósok erőltették ránk a 19. században, és azótaa az MTA tiltja az ezzel ellentétes elméletek vizsgálatát. Ez a marhaság először az 1970-es években jelent meg egy emigráns, szélsőjobboldali magyar lapban, hivatkozás nélkül: akkor találta ki szerzője. De elterjedt. Egyeseket az a nyilvánvaló tény sem győz meg, hogy a 19. században az MTA támogatta Vámbéry Ármin kutatásait és utazásait, márpedig ő nyelvünk török eredetében hit. Még MTA-taggá is megválasztották eredményei elismerésképpen. Ennyit arról, mit csinált a 19. századi MTA a téren... Aki ezek után nincs meggyőzve az áltudományos nézet tarthatatlanságáról, azt a tények szimplán nem érdeklik.

De egy másik neves ismeretterjesztőnk, akit áltudományossággal soha nem vádolhatunk, képes volt a meteorban leírni, hogy Gothard Jenő magyar csillagászt a hazai tudományos élet nem méltatta elismerésre. Nyilván hatott rá, hogy a legtöbb magyar tudós nem kapta meg az őt megillető elismerést, és ez az általános kép megvezette a tollát. (Vagyis az érzelmeink is hatnak történeti írásainkra...) Írtam a cikkét kiadó lap szerkesztőjének, hogy ezt célszerű lenne egy jegyzetben helyesbíteni, hiszen az MTA levelező tagjává választotta - természetesen még Gothard életében. (Ezt mondjuk pont a magyar wikipédia tudja jól...) Az ismeretterjesztő lap szerkesztője - legjobb tudomásom szerint érettségije nincs, de abban biztos vagyok, felsőfokúja nincs - ellentmondást nem tűrő hangon, kioktatóan, letorkollóan elutsaította, és természetesen azóta sem jelent meg lapjában ezzel kapcsolatos helyes információ. Hát így is születnek legendák...

Az még jó, ha csak igénytelen a lap, de pl. komoly amatőrcsillagászati egyesületi vezető publikálta le, hogy a belső bolygók a Föld-szerű bolygók, majd ezt tankönyvként is terjesztették, ma is elérhető a neten! (A tisztánlátás kedvéért: a belső bolygók a Földnél beljebb lévők, azaz a Merkúr meg a Vénusz, a föld-szerű bolygók meg azok, amelyek alapvetően közetekből, vagy másképp szólva szilikátokból és nem gázokból, jegekből  épülnek fel, azaz a Merkúrtól a Marsig.) Ez nem nagy hiba, de azért elég jelentős ahhoz, hogy bemutassa, egy egyetemi diploma vagy néhány könyv elolvasásával senki nem válik szakértővé.

Miért veszem ezeket a dolgokat ennyire szigorúan?

Csak mert lejjebb viszi a színvonalat (azért legyünk őszinték: volt honnét). Neves magyar tudósokról nincs wikipédia-szócikk, mert senki nem veszi a fáradtságot, vagy nincs ideje rá, hogy megírja magyarul és angolul. Ugyanakkor aki szereti népszerűsíteni magát (a melldöngetés szó használatát is meg lehet itt kockáztatni), az megírja magáról. Aztán a buta magyar vállalatvezető jön hozzám, hogy ez meg ez egy senki, az meg az nagy ember, mert "róla van wikipédia-szócikk is".

Amikor az Internet, benne a szintén egyenetlen minőségű wikipédiával és más forrásaival így válik értékmérővé, akkor nem lehet csodálkozni, hogy az utánunk jövő generációnak nincs reális énképe, és sokkal magasabban lévőnek hiszi magát, mint ahol valójában helyet foglal az egyetemes kultúrtörténetben. Viszonyítási alapja ugyanis teljesen téves.

Némelyek azért bíznak benne, hogy a következő generáció jobb lesz. Nekik szól az alábbi, megtörtént eset:

<<„Mondja, hogy került az ELTE fizika szakára?” – kérdezte az az oktató, akinél ötödik alkalommal sem ment át a matematika beugróvizsgán az egyik diák. „Nem volt elég pontszámom, hogy felvegyenek a rendőrtiszti főiskolára – vallotta be az egyetemista, akinek két tört összeadása is meghaladta a képességeit. Ezt a történetet Radnóti Katalin, az ELTE docense mesélte el a PISA-eredmények a felsőoktatás és a kutatás igényeinek tükrében című akadémiai konferencián.>>

Hasonló története mindannyiunknak van, akik az utóbbi években egyetemen oktatnak. Csakhogy a probléma nem egyetemi, hanem már az általános iskolában elkezdődik, a középiskolában folytatódik. De a problémák gyökere sem ott van, hanem az egész népességünket átszövő igénytelenségben. Az ostabaságoknak nemcsak terjesztői vannak, hanem olyanok is, akik mohón vágynak rá. Őket ebből kiemelni csak türelmes ismeretterjezstői munkával lehet. Egyelőre azonban ott tartunk, hogy a Zala megyében tevékenykedő (általános célú) ismeretterjesztő egyesületnek, a TIT Öveges Egyesületnek nincs pénze idén ismeretterjesztő előadásokat, meghívott előadókat finanszírozni. Mit szólna ehhez Öveges! Már ha emlékszik még a nevére valaki!

Ilyen körülmények közepette még fontosabb, hogy szervezetünket fenntartsuk, a természettudományi ismereteket terjesszük, és véletlenül se hagyjuk abba a VCSE-ben vagy egyéb helyen kifejtett tudománynépszerűsítő tevékenységünket.

Nem egyszerűen az alapok hiányoznak ahhoz, hogy országunk művelt legyen - ami mellesleg bármi gazdasági előbbrelépés alapja. Néhány hete az Opel illetékese panaszkodott, hogy amikor zalai és vasi kis- és középvállalkozásokat hívtak egybe, hogy szentgotthárdi gyárunk beszállítói lehessenek, alig páran jelentek meg, de azok sem beszéltek semmilyen idegen nyelven, nem értették nemhogy a minőségbiztosítás alapjait, hanem annak szükségessének okait sem; végeredményben az Opel nem talált elég hazai beszállítót. Mit gondoltok, számít ez nekünk?? Vagy lehet legyinteni rá? Végül is fontosabb az ő képzésük helyett a házi pálinkafőzés jövedéki adómentességéért harcolni!! (Ami egészen más, mint hogy lehessen otthon főzni pálinkát, de e név alatt adják el, ahelyett, hogy az adókérdést bevallanák...Brüsszel nem a pálinkafőzést vonná meg, ahogy hazudják nekünk, hanem az adókérdésben nem ért egyet a vezérrel. De hát ha nincs igény arra, hogy magad járj utána a kérdésnek...) Vagy végre meg kéne teremteni az igényességet mindenkiben? Márpedig ez az igényesség nem csak a középvállalkozások szervezettanát jelenti, mert sokkal többet magában foglal... Aki vállalati szervezettanban nem hülye, az pszichológiában és matematikában sem lehet tájékozatlan, márpedig aki ezekben olvasott, az már másfelé is kitekint. Vagy, ahogy kutatások mutatják: akinek széles alapműveltsége van, az képes felfogni, hogy miért érdemes cégvezetőként ezekre specializáódnia... Vagyis először van az általános műveltség (benne a csillagászattal!), és majd azután lesz specializálódás, aminek van gazdasági haszna, és nem fordítva...

Ugyanígy, először van a széles alapkutatás, amire épülhet a gazdasági hasznot hajtó fejlesztés...

A tudomány nem a gazdag nemzetek luxusa, hanem a szegényebb nemzetek megmaradásának kulcsa!

Éppen ezért kérlek Titeket, gyertek el a közgyűlésre, a táborba, támogassuk tagdíjunkkal és 1%-unkkal a VCSE-t!

Viszlát a közgyűlésen személyesen is:
Szilárd

P. S.: De politikusaink sem értik, hogy az alapkutatás nélkül nem lesz itt szabadalom sem. Alapkutatáshoz meg nem lesz ember, ha a fiatalokban sem tisztelet, sem érdeklődés nincs a természettudományok iránt... Hát még a választók... Igaz, mit várjunk egy Parlamenttől, ahol a tagok kétharmada nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a maradéknak gyanús a diplomája, vagy magát egyetemnek hirdető kft-nél szerezte diplomáját, és azzal érvel, nincs benne a felsőoktatási törvényben, hogy akkreditált felsőfokút kell emlegetni, amikor felsőfokúról beszélünk... Vagy hogy nincs megtiltva, hogy nem lehet lopni a szakdolgozatot, ezért az nem plágium, pláge nem önplágium. A fogalom jelentését sem ismeri... Könyörgöm, ezt olyan a vallási sikolára járt ember mondta, aki szerint tehát a jogrendszer alapja nem a tízparancsolat...
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140417/efc6a9b9/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: barnard68_hibasfelirat.jpg
Type: image/jpeg
Size: 85294 bytes
Desc: barnard68_hibasfelirat.jpg
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140417/efc6a9b9/attachment-0001.jpg>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról