[VCSE-LevLista] Hm, apró pontatlanság...

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Aug. 24., V, 09:08:45 CEST


Szia Péter!

Nem vagyok 100%-ban boldog a Pannon Lapok Társaságában megjelent cikk miatt. Azt írják: "866 évre előre semmilyen égi eseményt nem lehet előrejelezni." Okoz ez bennem 0,1%-knyi boldogtalanságot.

Ezt nem írtuk le, visszaolvasva sem találtam ilyet. Napfogyatkozást, holdfogyatkozást, csillagfedést, bolygóegyüttállást, sok más dolgot ilyen távlatban is előre tudunk jelezni.

Azt írtuk (írtam le), hogy a kisbolygók pályáját befolyásoló gravitációs perturbációk, no meg a Jarkovszkij-effektus miatt (meg a Naprendszer kaotizmusa miatt) a kisbolygók mozgását 866 évre előre nem lehet olyan másodperc pontossággal előrejelezni, hogy a Földdel történő ütközés bekövetkezte 100% biztonsággal előrejelezhető legyen ilyen távlatból. (20 évvel előrejelezni egy kisbolygóütközést más tészta, mint 866 évre nézve.) Idéztük azt is, hogy az eredeti cikk szerint is most csak annyit mondhatunk, hogy 0,3% a becsapódás esélye (http://neo.jpl.nasa.gov/1950da/1950da.pdf
).

Jó, végül is a cikk a lényeget jól átvette, a VCSE neve szerepel, a facebookon még többen ránk találhatnak - csak éppen attól tartok, hogy ebben a fentebb idézett egyetlen mondatban egyesek olyan fogódzót találnak, ami nem igaz. Pl. tartok olyan buta emberektől, akik a saját buta fiolozófikus elképzeléseiket igazolják majd azzal, hogy a Pannon Lapok Társasága is megírta, ilyen időtávlatban semmilyen égi esemény nem előrejelezhető. Holott, mint fentebb írtam, van sok minden, ami előrejelezhető, van sok minden, amire csak valószínűség adható, és van, amit ma még nem tudunk megmondani (pl. hogy 866 év múlva lesz-e galaktikus szupernóva vagy belénk jön-e még egy cseljabinszki szintű meteor, erre max szintén csak esélyeket tudunk adni).

A tudománynak vannak határai, és fontos ezt tudatosítani, de ez a mondat pont nem ezt a határt tartalmazza.

Végeredményben aki a napilapokból szedi a muníciót a nézetei igazolásához, magára vessen, ha nem nézi meg az eredeti forrásokat... Azzal nekünk sincs sok dolgunk. Aki viszont ez alapján talál el a VCSE-hez, annak nagyon örülünk.

tehát azért 99,9%-ban örülök a cikknek, jó reklám ez nekünk. Köszönöm, Péter, hogy megosztottad velünk a hírt itt!

Alább találjátok a linket a napilapok cikkeihez, ami sok fizikai butaságot is tartalmaz, és az eredeti, FB-oldlaon megjelent facebook-kommentárunkat:

Link: http://hvg.hu/instant_tudomany/20140815_866_ev_mulva_kipusztul_az_emberiseg

"1950 DA nekünk csapódik? Ennek nem nulla az esélye, de biztosan sem lehet állítani!!!! Világosabban kell látni: nem nulla annak a valószínűsége, hogy ez a kisbolygó nekünk ütközik, de ez nem is 100%! Vagyis nem 100%, hogy ez nekünk jön. A kisbolygók pályája folyamatosan ki van téve a nagybolygók zavaró perturbációs hatásainak. Emiatt egy idő után kaotikussá válik a mozgásuk: azt nem tudjuk, merre járnak, csak azt, hogy milyen térrészben lesznek, de az idő előrehaladtával folyamatosan, lassan elveszítjük, hol lesznek ebben a térben. Az ugye nem elég, ha a kisbolygó keresztezi a földpályát, baj okozásához akkor kell kereszteznie, amikor a Föld is pont ott jár... Ezt az időpontot nem tudjuk kiszámítani, csak megbecsülni, hogy a Föld ottjártakor érkezik-e a kisbolygó vagy előbb/később. A kisbolygó pontos albedója, felülete és alakja sem jól ismert, pedig a Nap fénynyomása is akár ezer km-rekkel viheti odébb (jó vagy rossz irányba) a kisbolygót ennyi idő alatt, és ez már számít a Föld méretével összevetve... A teendő világos: folyamatosan nyomon kell követni a kisbolygó mozgását, és a legutolsó megfigyeléstől számított pár száz évig leszünk képesek megbízhatóan előrejelezni a pályáját, de nem 866 évre előre! 866 évre előre csak azt mondhatjuk meg, hogy erre a kisbolygóra oda kell figyelnünk, mert van pár % esélye annak, hogy nekünk jön. A "lehet, hogy nekünk jön" és a "biztos, hogy nekünk jön" összekeverése azonban... Hát... Ráadásul ahogy azt a http://neo.jpl.nasa.gov/1950da/1950da.pdf
[X]<https://www.siteadvisor.com/sites/http%3A//neo.jpl.nasa.gov/1950da/1950da.pdf/%26h%3Dqaqebx0kc%26s%3D1/-?pip=false&premium=false&client_uid=4073717308&client_ver=3.7.1.125&client_type=IEPlugin&suite=true&aff_id=532&locale=de_de&ui=1&os_ver=6.1.1.0>
oldalon írják: a 2880. évi becsapódás esélye 0,3% !!!"

Üdv,
Szilár

--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20140824/bfd1f710/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról