[VCSE-LevLista] Kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

szilard.csizmadia at dlr.de szilard.csizmadia at dlr.de
2014. Dec. 23., K, 14:53:32 CET


Kedves Barátaim!

A Vega Csillagászati Egyesület igen szép évet zárt. Idén ünnepelhettük a VEGA 100-ik számának megjelenését. Egy hangulatos, magas színvonalú előadásokkal zsúfolt közgyűlés (de nem túl elrugaszkodott szintű, bármelyik tagtársunk által élvezhető előadások voltak) után meteoritvásár és egy remek észlelőhétvégénk volt Zalalövőn. Nyári táborunkat ugyan az időjárás erősen megzavarta, de így is volt két derült és két félig derült éjszakánk egy viszonylag fényes üstökös látványával, és remek társasággal, remek hangulattal, ahol mindenki fejleszthette csillagászati és asztrobiológiai ismereteit, de egyben tanulhatta és újra memorizálhatta a nyári csillagképeket is.

Idén felépült a csillagvizsgálónk is, de még mindig nincs kész. Egyes alkatrészeket cseréltetni kellett, és ez lassan ment, csak a napokban fejeződtek be ezek a cserék, érkeztek meg a rendeléseink, úgyhogy a tesztidőszak kezdete is későbbre tolódott. De a csillagda már áll, a jövő feladata tartalommal megtölteni. De mi ez a pár hétnyi késlekedés a Világegyetem korához képest? A lényeg, hogy megbízhatóan működjön majd. A kitartás az egyik olyan erény, ami eredményeket hoz létre: kis késlekedés miatt nem szabad feladnia sem az elnöknek, sem a tagtársaknak :-)

A Virtuális Csillagászati Klub látogatottsága már rendszeresen meghaladja az 50 főt, nem egyszer a 60 főt is meghaladta idén.

Az év második felében számos szép észlelést jutattak el a tagtársak a levlistára, a VCSE fórumba vagy e-mailen a VEGA szerkesztőihez. Voltak közöttük mindenféle objektumról készült szöveges és fotós megfigyelések. Meteormegfigyeléseink vizuálisan, fotografikusan és videokamerákkal megütötték a nemzetközi szintet. Német nyelvű előadásunk volt róla Németországban, holland, olasz, szlovák és szlovén amatőrökkel és profikkal kerültünk kapcsolatba, cseréltünk adatokat...

Remélem, minden tagtársunk velünk marad jövőre is, és újakat is köszönthetünk körünkben! A tagtoborzás mindenki - egyszerű -  feladata :-)

Ilyen eseményekkel teli év után bizakodóan tekintünk előre a jövőbe, akkor is, ha az év második felében személyesen nem tudtunk találkozni. Szeretnék ott lenni minden egyesületi eseményen, de egyelőre Léda útlevelére várunk. Remélhetőleg közülünk mindenki érdekelt Magyarország jövőjének építésében, amihez hozzátartozik nemcsak a külföldön születetteknek az útlevélkiadás felgyorsítása érdekében egy jobb adminisztrációt működtető kormányzatra való szavazás (hogy ez melyik, azt Rátok bízom, elnökként nem foglalhatok állást - de láthatóan ilyen tényezők is befolyásolják a működésünket, hiszen ha két hét alatt ideért volna, lett volna őszi észlelőhétvége is, így meg valószínűleg a téli is elmarad főszervező hiányában -- ez persze arra is utal, sebezhetőek az ilyen kis egyesületek ezernyi dolog által, ezért egymás segítése, az Egyesületek és a tagtársak együttműködése nemcsak szép dolog, de alapvető is a túlélés érdekében), hanem az egyesületi életben való részvétel és munka is, de az Egyesület tagdíjakkal, 1%-okkal való támogatása is. Egyszerűen az, hogy sokan az évi kicsi tagdíjukkal egy ismerretrejesztésben, közös észlelésben kiteljesedő ügy mellé állnak, nagy erkölcsi tartást (és kitartást!) jelent önkéntes munkatársainknak, akik egy fillért nem kapnak egyesületi munkájukért - annél többet tesznek bele viszont pénzben is, munkában is.

Bizakodóan tekintek a jövőre, mert bár az Egyesületet és az amatőrcsillagászatot, az oktatást,  tudományt, az ismeretterjesztést (és még sok más dolgot) befolyásoló külső tényezők javulására nem számítok, de azt látom, hogy minden tagtársunk lelkes, felkészült, szereti a természetet égen és földön, és elkötelezett az igazság mellett. Ennél több alap nem is kell a VCSE jövőjéhez!

Kívánok Nektek kellemes karácsonyi ünnepeket, sok szép ajándékot, és boldog új évet!

Üdvözlettel,
Csizmadia Szilárd
elnök, VCSE
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://vcse.hu/pipermail/lista/attachments/20141223/309d2dbb/attachment.html>


További információk a(z) Lista levelezőlistáról